10 méně známých divokých koček

10. Oncilla

Oncilla spí ve stromu v Ekvádoru.

Oncilla je malá skvrnitá kočka, která se také nazývá severní tygří kočka. Vyznačuje se dlouhýma nohama, dlouhým ocasem a štíhlým elegantním tělem. Oncilla je vzácná kočka, která se obvykle nachází v lesích ve Střední Americe, zejména v Brazílii. Je to ohrožený druh, protože je silně loven pro svou srst. Přeměna jeho stanoviště na zemědělskou půdu je také hrozbou pro populaci koček oncilla.

9. Pampas kočka

Stanoviště pampas cat je v Andách v Jižní Americe. Kočka má pět poddruhů a obývá místa, která jsou mezi 1800 a 5000 m vysoko v nadmořské výšce. Většinou loví ptáky a hlodavce v noci. Existují tři varianty kočky pampas. První typ je obecně šedavě zbarvený se skvrnami na spodních kalhotkách a hnědými pruhy na nohách. Druhý typ tvoří velké, červenohnědé boky, prstence na ocase a tmavě hnědé pruhy na nohách. Třetí typ koček pampas má bledší barvu pozadí než druhá. Pampas kočka byla vypsána jak “blízko hrozil” IUCN červeným seznamem.

8. Ocelot

Ocelot v Kostarice.

Ocelot je středně velká divoká kočka s dlouhými silnými nohami a ladným tělem. Má také hnědé oči, které se při vystavení světlu změní na zlaté. Ocelot je noční (aktivní v noci) a krepuskulární (aktivní za soumraku). Je to solitérní zvíře, které je obecně teritoriální. Ocelot se nachází v hustých džunglích Latinské Ameriky na místech, jako je Mexiko a Jižní Amerika. To bylo vypsáno na IUCN červeném seznamu jako “nejmenší znepokojení”.

7. Pantanální kočka

Pantanální kočka je malá - o velikosti domácí kočky. Má hnědé nebo nažloutlé kožešiny a na bocích tmavě hnědé skvrny. Pantanální kočka má dva poddruhy, a to Leopardus braccatus braccatus a Leopardus braccatus munoa. Je známo, že obývá travnaté porosty, savany, křoviny a listnaté lesy v Bolívii, Paraguayi a Argentině v Jižní Americe. Pantanální kočky jsou denní (aktivní během dne) a osamělé. Jsou to také šelmy, kteří se živí malými ještěrky, hady a dutinami mezi jinými malými zvířaty.

6. Geoffroyova kočka

Geoffroyova kočka.

Geoffroyova kočka je podobná kočce domácí ve velikosti. Délka je asi 60 cm - ocas samotný je asi 31 cm. Kočka má na několika částech těla černé skvrny. To může také stát na zadních nohách, zatímco to skenuje kolem jeho stanoviště. Nachází se hlavně v Argentině. Lze ji však spatřit iv Paraguayi, Bolívii a Brazílii. Kočka Geoffroy má v noci lepší zrak a obvykle se živí zajíci, hmyzem, malými ještěrkami a rybami na jídlo. Kočka se stává pohlavně aktivní ve věku 24 měsíců u mužů a 18 měsíců u samic. To je vypsáno na IUCN červeném seznamu jako “nejmenší znepokojení”.

5. Kodkod

Kodkod je znám jako nejmenší kočka v Americe. Tělo kodkod je tmavé tečkované. Má také bledé břicho a ocas. Kodkods jsou aktivní jak ve dne, tak v noci. Jejich období těhotenství trvá 72 až 78 dní. Tam jsou dva poddruhy kodkods: Leopardus guigna guigna se nachází v jižním Chile a Argentině, zatímco Leopardus guigna tigrillo žije ve středním Chile. Kočky kodkod jsou ohroženy šířením zemědělství a těžbou jeho stanoviště. Oni byli vypsáni na IUCN červeném seznamu jako “zranitelný”.

4. Serval

Sluha v savaně.

Serval je divoká kočka nalezená v pastvinách subsaharské Afriky. Jeho jméno je odvozeno z portugalského slova, které znamená „vlčí jelen“. Serval je elegantní kočka s dlouhými nohami, krátkým ocasem a velkými zaoblenými ušima. Ve své lokalitě velmi dobře maskuje. Serválové jsou v přírodě masožravci, a tak loví hlodavce, plazy, jeleny a drobné ptáky na jídlo. Mohou skákat 12 metrů do vzduchu. Tato funkce jim pomáhá chytit prchající ptáky ve vzduchu. Servals se nalézá blízko vody, bažiny a koryta řeky. Oni jsou vypsáni na IUCN červeném seznamu jak “nejméně znepokojení”.

3. Bay cat

Kočka je velmi tajná divoká kočka. Má na těle korozivočervenou srst a bílou srst na břiše. Má také pruhy na svém těle. Je to velikost velké domácí kočky. První studie o kočce v zátoce byly provedeny v roce 1874 s použitím lebky a roztrhané kůže. Tyto artefakty byly poslány do Anglie naturalistou jménem Alfred Russel Wallace. Až do roku 1992 byla živá kočička zajata pro studium. Bay kočky žijí pouze na ostrově Borneo. Obávají se, že budou ohroženými druhy.

2. Asijská zlatá kočka

Asijská zlatá kočka v zoo.

Asijská zlatá kočka je noční a nachází se v Číně, Nepálu, některých částech Indie, Sumatry, Malajsie a Thajska. Je středně velká a má délku hlavy těla 66-105 cm. Váží 9-16 kg, což je dvakrát nebo třikrát hmotnost domácí kočky. Asijská zlatá kočka má tři poddruhy. Kočka loví plazy, hlodavce, kopytníky a mladé sambarské jeleny. To je vypsáno jak “blízko hrozil” na IUCN červeném seznamu. To je způsobeno hrozbami odlesňování a pytláctví pro jeho kožešiny.

1. Mramorovaná kočka

Mramorovaná kočka se vyznačuje dlouhým ocasem, velkýma nohama a neobvykle velkými psími zuby. Délka jeho těla je mezi 45 a 62 cm a délka ocasu je 35-55 cm. Většina mramorovaných koček váží 2-5 kg. Existují dva poddruhy mramorovaných koček: Pardofelis marmorata charitoni a Pardofelis marmorata marmorata. Mramorované kočky se mohou rozmnožovat od věku 21-22 měsíců. Jejich období březosti je 66-82 dnů. Výzkumníci zjistili, že většina mramorovaných koček se nachází v lesích v Asii na místech, jako je Sumatra, Borneo a Malajsie. Loví hlodavce, veverky, plazy a ptáky. Hlavní hrozbou pro kočku je odlesňování. Mramorovaná kočka byla uvedena na seznamu IUCN Red List jako téměř ohroženém.