5 Typy severoamerických veverek

Veverky patří k rodině Sciuridae, spolu s jinými členy takový jako chipmunks, sviště, prérijní psi, a létající veverky mezi mnoho jiní. Veverka je původem z Ameriky, Afriky a Eurasie a byly zavedeny lidmi do Austrálie. V severní Americe, veverka je přizpůsobena různým stanovištím, která sahají od jehličnatých lesů k předměstským oblastem. V regionu je pět druhů veverek, které jsou většinou veverky stromové. Ačkoliv vykazují některé morfologické rozdíly, sdílejí podobné rysy chování, jako jsou stravovací návyky a vzorce krmení a trendy v reprodukci. Veverky jsou primárně býložravci živící se vegetační hmotou, semeny, plody, i když se někdy živí drobnými bezobratlými, hmyzem, ptačími vejci a malými hady. Veverky uchovávají potravinové cache pro budoucí použití, když je jídlo vzácné. Většina veverek dosáhne pohlavní dospělosti mezi 11 měsíci až dvěma roky a produkuje jeden vrh ročně. Mladé veverky se rodí slepé a bezvládné.

5. Veverka americká

Tamiasciurus hudsonicus.

Americká veverka obecná ( Tamiasciurus hudsonicus ) je veverka stromová, která se nachází v oblastech s jehličnatými stromy. Jejich hlavní strava se skládá z jehličnatých semen. Jak už název napovídá, americká veverka obecná se vyznačuje načervenalou srstí. Má relativně menší velikost a váží mezi 200 a 250 g. Protože veverka má velkou populaci v Kanadě, Aljaška, Britská Kolumbie, a Rocky hory, druh byl klasifikovaný jako nejméně znepokojený druh. Populace veverky je však v Arizoně ohrožena.

4. Veverka liška

Liška veverka lezení strom.

Veverka liška obecná ( Sciurus niger ) je velká stromová veverka s délkou těla 17, 7-27, 6 palce a hmotností 500-1000 g. Veverky liščí mají hnědou šedou, hnědozelenou nebo hnědočervenou srst na horní části těla v závislosti na jejich zeměpisné poloze. Domorodci v Severní Americe zabírají oblasti jako Kanada, Dakotas, Texas a Colorado preferují hlavně otevřené oblasti s některými stromy obzvláště dub, ořech, hickory, a borovice.

3. Černá veverka

Černá veverka s hustým zimním kabátem.

Veverka černá ( Sciurus carolinensis ) je pojmenována pro svou černou srst, ke které dochází v důsledku genetické mutace bílých krvinek. Veverka preferuje tmavé špatně osvětlené lesní plochy pro kamufláž. Veverka černá se nachází ve většině oblastí, kde jsou šedé veverky populace a koexistují v mírumilovných vztazích, ale jsou nepřátelské vůči jiným veverkám. Pravděpodobně k jeho genetické mutaci, černá veverka je více přizpůsobivá k chladným oblastem jak jeho srst může udržet více tepla. Mezi lidmi je černá veverka obdivována díky své vzácnosti a jedinečnému zabarvení a byla zavedena ve většině oblastí Severní Ameriky nebo chována v zajetí v parcích.

2. Východní šedá veverka

Východní šedá veverka.

Veverka stromu je původem ze Severní Ameriky a je snadno identifikovatelná z šedé srsti. Veverka má délku těla 23-30cm a délku ocasu 19-25cm. Východní šedá veverka může sestoupit z hlavy stromu - otočením zadní kotníku pod úhlem 180 stupňů. Východní šedý druh byl citován jako hrozba pro lišku a červené veverky existují harmonicky s černou veverkou. Veverka preferuje oblasti velkého lesního porostu s hustým porostem vegetace.

1. Západní šedá veverka

Západní šedá veverka je známá pro svou zdlouhavou velikost těla.

Západní šedá veverka obecná ( Sciurus griseus ) je stromový hlodavec nalezený v západních oblastech USA a je považován za hanblivější než východní šedá veverka. Jsou to největší veverky stromů původem ze Severní Ameriky s délkou těla ocas 50 cm a hmotností do 1 kg. Denní a stromová veverka upřednostňuje trávit většinu svého času na stromech, které přicházejí pouze na zem, aby se krmily. Tento druh je ohrožen ztrátou stanovišť a degradací způsobenou lidskými i nehumánními faktory.