Co zvířata žijí v Africe?

Afrika je obdařena pestrou paletou divokých zvířat. Pro každé ekologické prostředí v něm existují divoká zvířata, která mají odpovídat, a biotopy, v nichž je lze udržet. Některá z těchto divokých zvířat jsou klasifikována jako „ohrožená“, zatímco jiná jsou více zalidněná, a proto „nejméně znepokojená“. Nezáleží na velikosti jejich obyvatel, každý z nich přispívá k rovnováze biologické rozmanitosti uvnitř a napříč jejich příslušnými africkými územími.

10. Žirafa

Žirafa je nejvyšší zvíře na světě a dobře známé pro své dlouhé nohy a krk. Od hlavy až k patě je výška zralých žiraf od 14 do 19 stop a zvíře váží od 1 750 do 2 800 liber, podle National Geographic (NG). Má na krku hnědou hřívu a hlava má dva chlupaté rohy. Srst žirafy má hnědé skvrny obarvené černou barvou, které jsou odděleny béžovým zbarvením. Je to býložravý a živí se listy, pupeny stromů a střílí ze stromů jako Acacia a dalších trnitých rostlin a trav v menším množství. Žirafa se nachází v afrických zemích jako Keňa, Kamerun, Čad, Niger, Uganda, Jižní Afrika, Namibie a Botswana. Tyto země mají divoké travnaté plochy, lesy a savany, které jsou pro ně vhodné. Žirafa je společenská a ženy žijí ve skupinách 10 až 12 zvířat. Když jsou šťastné, žirafy se cválají a zapojují se do hravého chování. Muž dosáhne pohlavní dospělosti u 7 roků, a žena u 4 roků. Jejich průměrná životnost je 25 let. Podle Giraffe Conservation Foundation zůstává na světě méně než 80 000 žiraf.

9. Hroch

Po slonovi a nosorožci je hroch je třetím největším savcem na světě. Při plné zralosti váží od 5 000 do 8 000 liber. Délka hrocha od hlavy ke hřbetě je 9, 5 až 14 stop a délka jejich ocasu je 35 až 50 cm, podle National Geographic. Podle Africké nadace pro zvěř (AWF) je to asi 5 stop vysoký na ramenou. Existují dva druhy a oba se nacházejí v Africe. To jsou Hrochy velcí a Pygmy. Velký hroch se nachází na jih od Sahary ve východní Africe, zatímco druhy Pygmy žijí v západní Africe. Jeho preferovaný stanoviště je bažiny, jezera a řeky, kde oni mohou zůstat ponořeni pro až 16 hodin, podle National Geographic. Hroch je býložravý a živí se travinami, rákosím a rostlinnými výhonky. Jeho kůže je bezsrstá a tmavě hnědá až šedavě černá a podbřišník je růžový. Hrochová kůže vylučuje mastnou červenou látku, která působí jako opalovací krém, hydratační krém a mechanismus ochrany proti zárodkům. Hroši jsou sociální a žijí ve skupinách od 20 do 100. Během dne je hroch sedavý, ale za soumraku opouští vodu, aby se mohla pást. Za 5 až 6 let dosahují ženy pohlavní dospělosti. Průměrná délka života hrochů ve volné přírodě je podle National Geographic 40 let.

8. Pakoně

Pakoně je býložravý savec z čeledi antilopy. Má neohrabanou tmavou hřívu na horním a dolním krku a ostré, vzhůru zakřivené, černé rohy. Jeho srst je světle hnědá se skvrnami černé barvy. Výška pakoně je 4, 5 stop a její délka je 8 stop, a podle National Geographic váží až 600 liber. Jeho stanoviště je travnaté pláně a otevřené lesy nalezené v centrální, jižní, a východní Afrika, takový jak ti nalezený v Serengeti a Masai Mara herní rezervy. Pakoně jsou společenská zvířata, která se schoulí a cestují ve stádech, a jsou aktivní jak ve dne, tak i v noci, po celou dobu pastvy. Sexuální zralost u samic začíná 1, 5 až 2, 5 roku a u samců pakoně 3 až 4 roky. Ve volné přírodě, jejich průměrná životnost je až 20 let, podle National Geographic. Pakoně jsou kořistí lvy, gepardy, hyeny, loveckými psy a krokodýly, a jsou obzvláště citlivé na tyto, zatímco překračují řeky jako Mara řeka stěhovat se do Serengeti.

7. Lemur

Lemur je primát s dlouhým, huňatým černobílým ocasem. Má psovitý nos, nos a rty, oční víčka jsou tmavá a uši jsou bílé. Lemurova hustá srst je na zádech šedavě hnědá a na končetinách a hřbetě šedá. Jeho spodní strana má směs bílé, šedé a smetanové barvy podle iniciativy ARKive Initiative (AI). Lemurova tvář je bílá a oči jsou obklopeny tmavými skvrnami a horní část předních končetin má šedavě bílou srst, zatímco tlapky a nohy jsou tmavé. Váží 5 až 5, 7 liber. Lemurova délka ocasu je 55 centimetrů a jeho délka hlavy a těla je 8, 5 až 45, 5 centimetrů, podle National Geographic. To je nalezené v Madagaskarských ostnatých lesích, nížinných galerijních lesích, suchých listnatých lesích, deštných pralesech, skalnatých kaňonech a suchých křovinatých pozemcích, podle iniciativy ARKive. V těchto stanovištích se živí ovocem, listy, květy, stonky, pavouky, housenkami, cikádami, hmyzem, hmyzem, ptáky, chameleony a kobylkami. Lemuři žijí v jednotkách, z nichž každý může tvořit 6 až 30 z nich. Oni jsou zuřiví v ochraně jejich území, a používat jejich vůni jako obranný mechanismus. Sexuální zralost pro lemura začíná ve věku od 2, 5 do 3 let. Ve volné přírodě, lemur může žít v průměru 18 let, podle National Geographic.

6. Afričtí sloni

Slon africký je největší pozemské zvíře na zemi, se dvěma poddruhy. Jedná se o slony africké a savany africké. Jeho výška k výšce ramena se pohybuje od 8, 2 do 13 stop, a váží 5 000 až 14 000 liber, podle National Geographic. Délka slona afrického od hlavy ke hřbetě je 19 - 24 stop, podle World Wide Fund for Nature (WWF). Vrásčitá srst má šedou barvu a je pokrytá řídkou srstí. Slon africký má kmen, který cítí, dýchá, pije vodu a chytí předměty jako jídlo. Populace afrických slonů leží na jih od Sahary ve východních, středních, jižních a západních afrických zemích, jako je Keňa, Guinea, Niger, Jižní Afrika, Tanzanie, Uganda, Zimbabwe a další. Stanoviště vhodná pro slony africké jsou pastviny a savčí savice, lesy miombo a zalesněné oblasti, kde se živí až 300 liber potravin, jako jsou kořeny, trávy, ovoce, kůry stromů a listy denně, podle National Geographic. Slon africký žije ve stádech asi 10, odděleně od samců a samic. Někdy, několik rodinných jednotek se připojí k formě klan asi 70 slonů, každý vedl o ženu, podle World Wide fondu pro přírodu. Slon africký dosahuje sexuální zralosti v 10 až 12 letech, podle Animal Diversity (AD). Ve volné přírodě mají podle National Geographic průměrnou životnost až 70 let.

5. Zebra

Zebra je býložravý savec známý pro své černé a bílé pruhy po celém těle. Jeho výška k rameni je 3, 5 až 5 stop a váží 440 až 990 liber. Východní a jižní Afrika je kde zebra populace jsou rozloženy v zemích jako Keňa, Tanzanie, Uganda, Rwanda, Etiopie, Namibie, Angola, a Jižní Afrika, podle Africké nadace přírody. Tyto země mají bezlisté pastviny a biotopy savanských lesů s travinami, keři, bylinkami, větvičkami, listy a kůrou pro zebry. Zebry jsou společenská zvířata, která žijí v harémech tvořených jedním hřebcem a až šesti ženskými zebrami plus jejich mláďaty podle Defenderers of Wildlife (DOW). Občas se scházejí a tvoří haremy až 30 členů. Zebra spí vstávání a bude štěkat, aby varovala ostatní před nebezpečím. Zebra ženy dosáhne sexuální zralosti u 2 roků, a muž u 3 roků. Ve volné přírodě, zebra může žít v průměru 25 let, podle National Geographic. Jeho predátory jsou lvi, gepardi, hyeny, loveckí psi a lidé.

4. Západní zelená Mamba

Západní zelená mamba je lesklý zelený had, jehož podbřišník je světlý, jasně zelený. Jeho průměrná délka je 6 stop a nejdelší zaznamenaná délka byla 12 stop. Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) je západní zelená mamba původem z Beninu, Gambie, Guineje, Guineje-Bissau, Senegalu, Sierry Leone a Toga. V těchto zemích žije západní zelená mamba ve vlhkých lesích, kde srážky přesahují 1 500 milimetrů ročně, ale v Togu zahrnuje její rozsah stanovišť sušší otevřené lesy na severu, savanu na Guineji na západě a přímořské jezerní zóny. V tomto prostředí se krmí především hlodavci, ptáky, ještěrky a netopýry podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody. Západní zelená mamba žije na opuštěných termitech a zvířecích nory a ve skalnatých terénech a řídkém kartáčku. Je to noční, kde jsou její populace velké. Západní zelená mamba zasyče a zasáhne nepřítele bělavým jedem, který ovlivňuje dýchání a tepovou frekvenci. To může dosáhnout rychlosti 7 mil za hodinu, pokud běží z predátorů. Západní zelené mambas vedou osamělý životní styl, a muži najdou kamarádku na jaře tím, že sleduje jejich vůně cesty, podle Jacksonville Zoo zprávy. Sexuální zralost začíná nejméně 18 měsíců, a had má životnost 12 až 20 let v zajetí, podle časopisu Reptiles Magazine.

3. Nosorožec bílý

Po slonovi je "téměř ohrožený" bílý nosorožec druhým největším suchozemským savcem na světě. Barva kůže je šedavě hnědá, i když křestní jméno naznačuje, že je bílá. Při plné zralosti je délka bílého nosorožce od hlavy až po hřbet 3, 4 až 4, 2 metru a délka ocasu je 50 až 70 cm, podle National Geographic. Výška nosorožce bílého k rameni může dosáhnout 1, 85 metru, podle World Wide Fund for Nature, a přední rohy mohou být dlouhé 60 až 150 centimetrů. Podle National Geographic je jeho hmotnost mezi 3 168 a 7 920 tunami, i když ženy jsou výrazně menší. V Africe, 98, 8 procenta bílých nosorožců je v Jižní Africe, Namibii, Zimbabwe a Keni, podle World Wide Fund for Nature. Tyto země mají tropické a subtropické pastviny, savany a keře, na kterých se živí. Ve srovnání s černými nosorožci mají bílí nosorožci delší lebku, méně vlasů a jsou větší. Kolem 14 ženských bílých nosorožců s jejich telata se může seskupit, zatímco jsou chráněny dospělými samci na územích 1 až 3 kilometry čtverečních, které jsou označeny kopy hnoje. Muži, kteří soutěží o ženy, se zapojí do vážných krvavých konfliktů s rohy. Sexuální zralost u žen začíná ve věku 4 až 5 let, ale reprodukuje se až po roce 6 nebo 7. Mezitím muži začínají pářit v 10 až 12 letech. Bílý nosorožec má životnost 40 let podle World Wide Fund for Nature.

2. Hyena skvrnitá

Známá jako zbabělec mrchožrout, hyena skvrnitá je lstivý lovec se psem-jako vzhled, a je druhý největší masožravec v Africe po lvu, podle iniciativy ARKive (AI). Hyena skvrnitá váží od 110 do 190 liber, její délka od hlavy ke hřbetě je mezi 0, 86 a 1, 5 metru a její ocas je podle National Geographic 25 až 36 centimetrů. Hrubá barva srsti skvrnitá hyena je písčitá, zázvorová, matně šedá nebo hnědá, s tmavými skvrnami na zádech, hřbetě a nohách, které s věkem vyblednou podle iniciativy ARKive. Jako úklid masožravce se živí převážně těly mrtvých zvířat. Strakaté hyeny mohou kolektivně obléhat a svrhnout, velkou pakoně, stejně jako antilopy a buvoly. To má silné čelisti, které rozdrtí těžké kosti získat výživný dřeň, ale to také jí ptáky, ještěrky, hady a hmyz, podle National Geographic. Strakatá hyena může běžet rychle na dlouhé vzdálenosti bez únavy, a produkuje smích-jako zvuky. Hyeny žijí v klanech až 90 zvířat, která brání své území. Hyenové ženy jsou dominantní ve srovnání s muži, podle zprávy Mezinárodní skupiny pro ochranu přírody hyena. Populace hyeny převládá v subsaharské Africe, s výjimkou konžských deštných pralesů, podle iniciativy ARKive. Keňa, Tanzanie, Etiopie, Botswana, Jižní Afrika a Namibie mají největší skvrnité populace hyeny. Tyto země mají savany, pastviny, lesy a horské lesy až do výšky 4000 metrů ve výšce, kde obývají hyeny skvrnité. Sexuální zralost je dosažena za 2 až 3 roky a podle National Geographic má ve volné přírodě průměrnou životnost až 25 let.

1. Gepard

Nejrychlejším suchozemským savcem na světě je gepard. Podle National Geographic dosahuje rychlosti 60 mil za hodinu za pouhých tři sekundy. Má černé a žluté až měkké oranžové skvrny a váží 77 až 143 liber. Délka geparda od hlavy k hřbetu je 1, 1 až 1, 4 metru a ocas je dlouhý 65 až 80 cm. Podle Africké nadace pro ochranu volně žijících živočichů existuje asi 7 500 gepardů ve volné přírodě, kteří obývají území ve východní a jižní Africe v zemích jako Keňa, Jižní Afrika, Tanzanie, Uganda a sousední země. Tyto země mají otevřené vysoké savany pastviny a lesy, které gepardi spoléhají na přírodní kamufláž během lovu. Tyto biotopy mají také gazely, telaty divokých ptáků, impaly, zajíce a menší kopytníky, které jsou součástí gepardovy stravy. Gepardi jsou velmi osamělí, ale občas samci ze stejného vrhu žijí v malých skupinách. Samice jsou osamělé, s výjimkou chovu mláďat. Cheetah ho porazí a zabije svou kořist a srazí ho do krku, aby ho udusil. Je to jako domácí kočka. Gepard dosahuje sexuální zralosti 20 až 23 měsíců, podle nadace Cheetah, a ve volné přírodě má průměrnou životnost 10 až 12 let.