Co zvířata žijí v Andách?

Andské hory Jižní Ameriky protékají sedmi zeměmi kontinentu v severním až jižním směru z Venezuely do Chile. Je to nejdelší kontinentální pohoří na světě. Andy poskytují jedinečný ekosystém s bohatou druhovou rozmanitostí. Zhruba dvě třetiny andských druhů jsou v regionu endemické. Ze 600 druhů savců žijících v této oblasti má 13% endemický charakter. 45% z 600 druhů plazů žijících zde je také endemických. Hory také slouží jako domov asi 1700 druhů ptáků a 400 druhů ryb, z nichž téměř jedna třetina je endemická. Zde jsme se podívat na některé z nejpozoruhodnějších savců v Andách.

11. Guanaco

Skupina guanaků v Patagonii.

Guanaco je jedním z nejběžnějších zvířat žijících v Andách. Tento druh velbloudu (Lama guanicoe) je vysoký asi 1, 0 až 1, 2 metru. Guanacos žijí ve stádech samic s jejich potomky pod vedením dominantního samce. Muž chrání skupinu před vetřelci a hrozbami. Silná kůže na krku těchto zvířat je chrání před útoky dravců. Životnost těchto zvířat se pohybuje mezi 20 a 25 lety. Legální lov guanaků je povolen v některých částech v jejich dosahu. Je známo, že vlákna a vlna Guanaco mají vynikající kvalitu.

10. Činčily

Činčila v Andách.

Činčily jsou rodilí hlodavci Andské oblasti Jižní Ameriky, kteří jsou známí svou kožešinou, která je druhou nejhustší srstí mezi všemi pozemními savci. Tito hlodavci mají krepuskulární povahu a mohou žít ve výškách až 14 000 stop. Ačkoli jednou populace chinchillas byla rozšířená, dnes, jen Chile má významnou populaci těchto zvířat. Přehřátí kožešiny je primárním důvodem, který postihuje divokou činčici. IUCN klasifikuje jak ohrožené druhy činčily (činčila činčila a činčila krátkosrstá).

9. Alpaca

Alpaka v Andách.

Vicugna pacos, více obyčejně známý jako alpaka, je domestikovaný druh velblouda žijící v Jižní Americe. Zvířata jsou převážně chována pro své vlákno, které se používá k výrobě pletených a tkaných výrobků, jako jsou šály, ponožky, svetry, rukavice, klobouky, atd. Alpaca Huacaya a alpaka alpská jsou dvě plemena alpaky. Alpaky žijí ve stádech a pasou se v nadmořských výškách od 3 500 metrů do 5 000 metrů. Tato zvířata se odlišují od lamy svou menší velikostí.

8. Llama

Lama v Andách.

Po celá staletí, Lama glama byl úzce spojený s andskými kulturami. Je to domestikovaný druh velbloudů, který slouží jako balené zvíře i jako zdroj masa v regionu. Lama může růst až asi 1, 7 až 1, 8 m. Životnost zvířat se pohybuje mezi 15 a 25 lety. Lámové jsou známi jako společenská zvířata a mírumilovně koexistují ve velkých stádech. Oni jsou také chváleni pro jejich inteligenci a jsou rychlé žáky.

7. Taruca A Huemul

Huemul v Argentině.

Dva druhy jelenů, taruca a huemul žijí v andských horách Jižní Ameriky. Přesněji řečeno, bývalý žije hlavně v Peru a Bolívii, zatímco druhý může být spatřen v Argentině a Chile. Tato zvířata se vyznačují dobře stavěným, podsaditým tělem s krátkými nohami. Žijí v letních měsících ve vysokých nadmořských výškách, ale na podzim se přesouvají do chráněných údolí, kde tráví zimu. Tyto jeleny se živí bylinkami, keři, trávami, lišejníky apod. Mohou žít až 10 let. Pytláctví, ztráta stanovišť, fragmentace stanovišť a zavádění nepůvodních druhů ohrožují přežití těchto ohrožených zvířat.

6. Opice žlutozobá

Žlutooká opice.

Oreonax flavicauda je endemický druh peruánského primáta. Jedná se o kriticky ohrožený druh, který má pouze okolo 250. Tyto opice obývají oblačné lesy And, kde jejich stanoviště tvoří strmé hory, hluboké soutěsky a husté lesy. Žijí v nadmořských výškách od 1500 do 2700 metrů. Kvůli zásahům člověka a vývojovým aktivitám bylo stanoviště opice značně omezeno a fragmentováno a zanechalo malé, reprodukovatelně izolované populace rozptýlené v rozsahu tohoto druhu. Žlutohnědé opice jsou v přírodě převážně živorodé a jsou jedním z mála zvířat, která vykazují geofagii nebo zvyk jíst půdu.

5. Medvěd medvědí

Brýle medvěda nebo medvěda andského.

Andský medvěd nebo medvěd obecný ( Tremarctos ornatus) je jediný druh medvěda žijící v Jižní Americe. Zvíře je jedním z největších suchozemských savců Jižní Ameriky. I když je příroda všežravá, pouze 5% stravy tohoto druhu se skládá z masa. Medvěd obecný obývá široké spektrum stanovišť v jeho dosahu, včetně vysokohorských pastvin, křoviny lesů a mraků lesů And. Oni jsou obvykle nalezeni v nadmořských výškách nad 1900 metry, ačkoli některé populace byly shledány žít ve výškách jak minimum jak 250 metrů. Zvířata jsou IUCN označena jako „zranitelná“, protože ztráta stanoviště a fragmentace stanovišť ohrožují stabilitu populace medvědů.

4. Jihoamerické lišky

Jižní americká šedá liška.

Členové rodu Lycalopex jsou lišky, které se vyskytují v andské oblasti Jižní Ameriky. Nejběžnější ze šesti druhů této jedinečné canid skupiny je liška obecná v Jižní Americe. Jiní zahrnují Andean lišku, Pampas lišku, Hoary fox, Darwinovu lišku a Sechuran lišku.

3. Morče

Morče v Brazílii.

Nejoblíbenější domácí zvíře z mnoha zemí světa a také důležité laboratorní zvíře, morče pochází z jihoamerických And. Morče bylo domestikováno časnými domorodými obyvateli Jižní Ameriky. Zvíře obsadilo zvláštní místo v lidové kultuře regionu a bylo využíváno především jako zdroj potravy a pro přípravu lidového lékařství.

2. Horský tapír

Horský tapír v Ekvádoru.

Tapirus pinirus nebo horský tapír žije v horách And. Tapir je druhý nejmenší z pěti druhů tapírů na světě a snadno se odlišuje hustou vlněnou srstí. To je rozpoznáno jako klíčový druh Andes hor, kde zvíře funguje jako účinný rozprašovač semen. Zvířata jsou bylinožravá a krepuskulární.

1. Vicuña

Vicuña pasoucí se alpaky v Chile.

Divoký druh velbloudů žijících v andských horách, Vicugna vicugna je národní zvíře Peru. Zvíře je známé pro svou vlnu, která se vyrábí ve velmi malých množstvích, ale má velmi jemnou kvalitu. V minulosti, jen ti od královských domácností měli dovoleno nosit vicuña oděvy. Zvířata jsou v současné době chráněna před lovem. Nicméně, pro významné období v minulosti, zvířata byla lovena dolů bez rozdílu, který vyústil v drastický pokles jejich populace k jen asi 6, 000 1974. Po masivním úsilí dělaném chránit druh, populace vicuña se zotavila k asi 350, 000. Zvíře žije hlavně v centrálních Andách, kde má Bolívie největší počet obyvatel. Žijí ve výškách od 3 200 do 4 800 metrů. Nízká travina představuje jejich primární dietu. Vicuñas jsou od přírody plachý.