Co zvířata žijí v Austrálii a Oceánii?

Tropické ostrovy Oceánie mají na rozdíl od těch, které se nacházejí kdekoli jinde na světě, různorodá stanoviště a volně žijící zvířata. Dlouhou dobu oddělenou od ostatních hlavních kontinentů, vytvořili své vlastní jedinečné endemické soubory fauny, které dlouho fascinovaly návštěvníky z jiných částí světa. Ať už jdete na "Land Down Under", navštivte ostrovy Kiwi a Maori, nebo se podívejte na tropické letoviska Fidži, určitě najdete zvířata, která navždy zanechají stopu na vašem srdci a vaší mysli. Ve vodě, na souši nebo ve vzduchu nenajde žádný přírodovědec nedostatek divoké zvěře, který by mohl žít v Oceánii. Níže jsme sestavili seznam, který poskytuje, ale pouhý pohled do jedinečné biodiverzity fauny Oceánie.

Kiwi

Na Novém Zélandu endemicky patří kiwi pět druhů neletavých ptáků patřících do rodu Apteryx . Kiwi mají jedinečné, neobvyklé rysy, včetně zakrslých křídel skrytých pod jejich měkkým, chlupatým opeřením, které také postrádá hřídele. Mají dlouhé, pružné zobáky s nozdrami na špičkách zobáků, dlouhé, silné, svalnaté nohy pro rychlý běh po zemi, malé oči, které jsou vhodné pouze pro vidění v blízkosti a velké ušní otvory. Lesní kiwi jsou noční ptáci, kteří se živí po setmění pro bobule, hmyz a larvy, a spí ve doupětech během dne. Mezi pěti druhy kiwi, 2 být ohrožený, 2 být zranitelný, a 1 je blízký ohrožený, jak podle mezinárodní unie pro ochranu přírody je červený seznam ohrožených druhů. Kiwi jsou národní symbol Nového Zélandu, a noví Zealanders jsou často dokonce odkazoval se na jak “Kiwis” sám.

Hochstetterova žába

Hochstetterovy žáby, endemické na Novém Zélandu, patří k jednomu z nejprimitivnějších Anuranových příkazů, Archaeobatrachia . Tyto žáby mají hnědý-červený nebo hnědý-zelený hřbetní povrch, a žluto-hnědý ventrální povrch, s velikostmi se pohybovat mezi 24 a 48 milimetry od nosu k otvoru. Žáby obývají mírné lesy země a bydlí ve vlhkých mezerách mezi skalami a poleny v blízkosti lesních řek a potoků. Žáby jsou noční masožravci, krmení na bezobratlých druzích, jako jsou pavouci, roztoči a brouci. Žáby mohou žít až 30 let a dospělí začínají plemeno ve věku tří let, přičemž samice snášejí přibližně 20 vajec na jednu chovnou sezónu. Žáby jsou mezinárodním svazem pro ochranu přírody klasifikovány jako "zranitelné".

Klenotník Gecko

Gekon klenotník ( Naultinus gemmeus ) je druh gekonu, který je endemický na Novém Zélandu. Dvě podskupiny gekonů tvoří dvě odlišné populace v Otagu a Canterbury Nového Zélandu, respektive zatímco menší populace také přežije v jižním ostrově. Podskupiny se liší především barvou těla. Všechny gekony Otago jsou zelené barvy s bílými a žlutými značkami, zatímco někteří muži gekonského Canterbury mají šedou nebo hnědou barvu těla s bílými a fialovými znaky. Gekoni přežijí na dietě hmyzu a můr a občas se živí bobulemi. Gekoni jižního ostrova jsou jednotně zelené barvy. Klenotní gekoni jsou registrováni jako „ohrožený“ druh Novozélandským systémem klasifikace hrozeb a jsou chráněni před odchytem a zabíjením.

Hectorův delfín

Hectorův delfín ( Cephalorhynchus hectori ), původem z mělkých pobřežních vod podél západních břehů Severního ostrova Nového Zélandu, jsou nejmenší a nejvzácnější mořští delfíni na světě. Delfíni se vyznačují malými, podsaditými těly, černými znaky na tvářích a přítomností hřbetních ploutví s nezvyklými podobnostmi s ušima animovaného charakteru Mickey Mouse. Mají průměrnou délku 4 stopy a váhu 110 liber. Maui delfín ( C. h. Maui ), poddruh Hectorova delfína, je “kriticky ohrožený”, s méně než 100 přežívajících jedinců dnes, a být obzvláště citlivý na vedlejší úlovek od rybářského průmyslu.

Sand Goanna

Písečná koza ( V aranus gouldii ), také známý jako Gouldův monitor, je suchozemský australský monitor ještěr, který obývá otevřené lesy a pastviny v severní a východní Austrálii. Plaz roste do délky 140 centimetrů a váží kolem 6 kilogramů. Hledají úkryt ve velkých doupětech vykopaných v podzemí, nebo bydlí v skalních srázech a stromových dutinách. Písek goannas jsou žraví krmítka, a budou pohlcovat všechny druhy druhů kořisti, které jsou menší ve velikosti k nim jako myši, malé ptáky, hmyz, hadi (včetně jedovatých), a menší ještěrky. Vidlicové jazyky ještěrek jim umožňují zvedat vůně ve vzduchu, které je pak nasměrují k jejich dalším činům.

Krokodýl mořský

Krokodýli mořští ( Crocodylus porosus ), největší žijící plazi na světě, jsou hyper-masožraví, vrcholoví predátoři ústí řeky, laguny, mangrovových bažin, deltaic a dalších příbuzných ekosystémů v mnoha částech světa. Jejich stanoviště se táhne od východního pobřeží Indie po celé jihovýchodní Asii a do severní Austrálie. Dospělí samci jsou větší než samice tohoto druhu a mají průměrnou délku v rozmezí 14 až 17 stop a průměrné hmotnosti mezi 400 a 1 000 kilogramy. Ženy mají průměrnou délku kolem 9, 8 stop.

Koala

Koalas ( Phascolarctos cinereus ) jsou stromoví, býložraví vačnatci pocházející z Austrálie. Jejich rozsah se táhne od pobřežních oblastí jižní oblasti Austrálie, s významnými populacemi v australských státech jižní Austrálie, Queensland, Nový Jižní Wales a Victoria. Koaly mají bezhlavé stout tělo pokryté stříbřitě šedé až čokoládově hnědé barvy kožešin a délky v rozmezí 60 až 85 centimetrů, přičemž váží mezi 4 a 15 kilogramy. Mají kulaté, načechrané uši a nos ve tvaru lžíce. Mají velmi sedavý životní styl, tráví většinu času trávením v eukalyptových stromech, které obývají. Oni primárně živí se těmito stejnými eukalyptovými listy, a také obvykle získat jejich zdroje vody od vlhkosti nalezené v listech.

Skvrnitý Quoll

Skvrnitý quoll ( Dasyurus maculatus ) také známý jako tiger quoll, je nativní australský vačnatec, který je považován za nejdelší vačnatce na světě. Byly identifikovány dva poddruhy skvrnitého quol. Jmenovitě se jedná o Dasyurus maculatus maculatus, žijící ve vlhkých lesích jihovýchodní Austrálie a Tasmánie a Dasyurus maculatus gracilis žijící v severní Queenslandu. Oba tyto druhy jsou kategorizovány jako "blízce ohrožené" Mezinárodní unií pro ochranu přírody. Skvrnitý quols má načervenalý hnědý pelage s bílými skvrnami, které jsou také přítomné v ocase, jehož velikost je téměř jak velká jako velikost hlavy a těla v kombinaci! Mají krátké nohy, s pěti prsty na zadních a předních nohách. Ačkoli to nemá drsný ocas, hřebeny, dlouhé růžové podložky umožňují, aby se šplhat po stromech. Skvrnitý quols obývá mokré lesy a se živí paletou druhů jako hadi, ještěrky, hmyz, malí ptáci, savci a drůbež farmářů, stejně jako mršina. Vedou noční život a tráví denní odpočinek ve svých doupatech.

Ptakopysk

Semifinávní savčí savci, jedinečný ptakopysk ( Ornithorhynchus anatinus ), který je také známý jako ptakopysk chocholatý, je endemický ve východní Austrálii, včetně ostrova Tasmánie. Podivný vzhled a charakteristika ptakopysků často zradila vědce, kteří se pokoušeli klasifikovat stvoření. To má kachnu-jako účet, vydra-jako nohy, a ocas podobný tomu bobra. Platypus je také jedním z mála známých druhů jedovatých savců na světě a jeho jed postačuje k tomu, aby se člověk svíjel bolestí. Oviparous Platypus je také jeden z nemnoho, a pravděpodobně nejvíce dobře známý, vejce-snášet savce. Jedinečnost platypusu z něj činí ideální předmět pro evoluční biologické studie.

Červený klokan

Červené klokany ( Macropus rufus ), největší ze všech druhů klokanů, jsou pozemní vačnatci vyskytující se v širokém rozsahu v Austrálii. Samci tohoto druhu mají načervenale hnědé zbarvení srsti, které vybledne do podbarvené barvy na končetinách a pod nimi. Samice mají menší velikost než samci a mají modrou až šedou barvu kožešiny, která vybledne do světle šedé. Červené klokani také mají dlouhé, špičaté uši a čtvercové náhubky. Klokani jsou přizpůsobeni k tomu, aby přežili ve vyprahlých prostředích, a tak obývají širokou škálu takových stanovišť, jako jsou pastviny, křoviny a pouště. Jako všichni klokani, oni jsou dobře známí pro hopping o na jejich silných zadních nohách, boxu s jejich předními tlapkami, a matky nesoucí jejich “joeys” kolem v jejich marsupium kapsách. Jsou v přírodě bylinožravé, převážně se živí travinami a forbeny.