Fakta Bonobo - zvířata Afriky

Bonobos jsou nejbližší příbuzní lidských bytostí s bonoby, kteří mají 97% podobnost s DNA lidských bytostí. Kromě toho, tam je spousta podobností v chování obou. Bonobos je klasifikován jako ohrožený s přibližně 10000 vlevo ve volné přírodě.

Fyzický popis

Bonobos jsou primáti, kteří mají nápadnou podobnost s šimpanzy, ale různých druhů. Někdy se nazývá trpaslík nebo trpaslík šimpanz. Samci jsou větší než samice. Průměrný dospělý samec váží 75 až 132 liber ve srovnání s průměrnou 66 liber dospělých žen. Celková délka zvířete, od nosu po hřbet, může být mezi 28 a 33 palci.

Lokalita a oblast

Bonobos se nachází pouze v Demokratické republice Kongo. Konkrétně žijí na jihu řeky Kongo a na severu řeky Kasai, která je přítokem řeky Kongo. Bonobos bydlí v lesích nalezených v centrální africké zemi DRC. Jejich rozsah nepřekračuje Sankuru-Kasai na jih a na západ a ani to nepřesahuje Lualabu na východ. Lesy v Konžské demokratické republice jsou vlhké, což je skvělý zvyk pro bonobos. Zvířata také dávají přednost výškám do 5000 stop.

Chování

Bonobos jsou společenská zvířata s hierarchií. Na rozdíl od většiny zvířat jsou samice na špici sociálních skupin. Stav muže závisí na stavu ženy. Sociální skupiny se liší velikostí a obvykle se během dne rozdělí, ale v noci se vrátí spát ve stejném hnízdě.

Sexuální aktivita hraje pro bonobos důležitou roli. Činnost může být použita jako pozdrav, k vytvoření vazeb, řešení konfliktů a usmíření.

Co se týče násilí, bonobové jsou relativně klidní. Různé skupiny se mohou mísit pokojně na rozdíl od jiných šimpanzových zvířat. Dospělí jsou navíc velmi tolerantní k hravosti dětí.

Strava

Bonobos jsou všežravá zvířata. Ovoce tvoří obrovské procento jejich stravy s občasným medem, vejci, listy a masem od malých obratlovců. Některé případy ukazují bonobos jíst primáty nižšího řádu s některými lidmi prohlašovat, že zvířata jsou kanibalistická zatímco v zajetí. Doposud byl v roce 2008 dokumentován pouze jeden případ kanibalismu.

Reprodukce

Samice typicky zralý dost pro páření ve věku asi 13 roků. Poté, co samice otěhotní, gestují průměrně 240 dnů. Kojenci jsou o matky postaráni čtyři roky, ale vazba mezi nimi je extrémně silná a může trvat celý život. Mužské děti jsou závislé na svých rodičích déle než samice, které se rychle osamostatňují. Po čtyřech letech ženy znovu otěhotní. Mezi bonoby není pozorováno žádné definitivní období páření, protože se zabývají sexuální aktivitou téměř vždy. V průběhu života mají samice pět až sedm dětí.