Fakta Dugongu - Zvířata oceánu

Dugong je velký mořský savec, který lze nalézt v teplých vodách. Ačkoli podobný vzhled k manatees, dva se liší ve vzhledu. Nejen, že dugongy mají ocasy se špičatými projekcemi, které jsou více podobné velrybě než manatee, ale také se liší ve vzhledu nosu a zubů. Níže je uveden přehled některých klíčových faktů o dugongech.

4. Fyzický popis

Plně dospělý dugong.

Dugong je velký mořský savec, který je někdy označován jako "krávy moře" kvůli velkému množství mořské trávy, kterou konzumují. Oni jsou členové stejného druhu jako více-známý manatee, ačkoli jeho nejbližší moderní příbuzný je Stellerova mořská kráva, která stala se zaniklá v 18. století.

Dugong má zakřivené tělo s předními končetinami, které fungují jako ploutve. Jeho ocas, který je téměř delfín nebo velryba-jako, rozlišuje dugong od manatees. Dugongy jsou také rozlišitelné jejich jedinečnými čenichy. Jeho pleť je hladká a pohybuje se od krémové po šedou barvu v závislosti na věku dugongu. Dugongy mají velmi velké plíce, které jim pomáhají žít šťastně v prostředí se slanou vodou. Plně pěstované dugongy mohou vážit až 800 lbs.

3. Chování

Dugongy se plavou u sebe. Dugongové jsou sociální zvířata.

Dugong je známý svou preferencí malých skupin, i když dříve byly hlášeny velké skupiny zvířat. Dugong je však společenský druh. Jíst je jejich volbou. Dugongové používají své ocasy na pomoc při plavání a mohou dosáhnout rychlosti 10 kilometrů za hodinu. Tuto rychlost plavání využívají k přepravě mezi hlubšími vodami, ve kterých pobývají, a mělkými vodami, kde se živí. Byly hlášeny k pokrytí občasné obrovské vzdálenosti. Pro lidi je však obtížné studovat chování dugongu, protože jsou plachá a opatrná zvířata.

2. Stanoviště a oblast

Dugong v Rudém moři.

Dugong může být nalezený ve vodách asi 40 území skrz Inda a jižní Pacifik oceány, včetně uvnitř hranic zemí v Austrálii, Asii, Africe a Středním východě. Přesné počty obyvatel jsou však těžké sledovat. To je vypsáno IUCN jak “zranitelný”. Ve snaze bojovat proti tomuto kroku byly podniknuty některé kroky na ochranu dugongů, jako je status právní ochrany, jakož i zákaz (nebo omezení) na produkty, které jsou odvozeny od zvířete.

1. Dieta

Dugong krmení na mořské trávy.

Dugong je jediný mořský savec, který je přísný býložravec. Strava dugong primárně sestává z seagrass, který je většinou nalezený v loukách mělkých vodních ploch. Dugong tráví většinu svého času pastvou, jíst až 70 liber mořské trávy denně.

Jedním z příkladů lidské činnosti, která má nepříznivý vliv na druhy dugong, je přítomnost písku a bahna v oceánu, který pokrývá lůžka mořského trávníku. Stává se to z důvodu výstavby lidských obydlí v těsné blízkosti moří, ve kterých žijí dugongové.