Fakta o hyraxech: Zvířata Afriky

Afrika je známá svou rozmanitou a jedinečnou přírodou. Ačkoli „velká pět“ zvířata jsou známí obyvatelé (lvi, levharti, buvoli, sloni a nosorožci), existuje mnoho dalších zvířat, která jsou sice tajná a malá, ale jsou pro ekosystém kritická.

Jedním z takových zvířat je hyrax. Hyrax je jméno, které je určeno malým zvířatům podobným hlodavcům v pořadí Hyracoidea . Zatímco jejich malá postava, stejně jako strava, se podobá tomu hlodavců, vědecké studie ukazují, že hyrax je překvapivě příbuzný slonům a mořským kravám ( manatees a dugongs ).

Hyraxy jsou rozděleny do čtyř odlišných druhů: Procavia capensis (hyrax skalní), Heterohyrax brucei (hyrax žlutobřichý ), arborea Dendrohyrax (hyrax jižní) a dendrohyrax dorsalis (hyrax západní). Hyraxes, jako je tomu u všech afrických volně žijících živočichů, čelí zvýšené hrozbě zániku v důsledku lidské činnosti. Zatímco lidský lov hyraxů je minimální, hlavní hrozbou pro jejich existenci je zničení jejich přirozeného stanoviště lidskou činností.

4. Chování

Hyraxe jsou aktivní jak ve dne, tak v noci, a mohou být pozorovány v blízkosti temnoty hřiště, chování připisované jejich vynikajícímu čichu a vynikajícímu sluchu. Hyraxové jsou sociální zvířata a žijí ve skupinách do 50 osob. Tyto skupiny jsou obvykle vedeny mužem a několika podřízenými samci s většinou ženských hyraxů. Územní samec je obvykle na pozoru, zatímco ostatní členové krmí a poté, co zjistí jakoukoliv hrozbu v prostředí, zazní alarm. Hyraxy v těchto skupinách spolu komunikují prostřednictvím složité řady zvuků.

Zvířata, která se živí hyraxy, zahrnují levharty, pythony, dravé ptáky a kočky služební. Jejich primární obrannou odezvou je kousání a tažení dravce. Hyraxe jsou spíše impozantní ve svých toaletních zvyklostech, protože obvykle mají definované místo, které se používá pro defekaci daleko od jejich přístřeší. Hyrax dosahuje sexuální zralosti ve věku 17 měsíců, kdy se samice stýkají s dominantním samcem. Samice hyraxu má období těhotenství sedm až osm měsíců (což je u zvířete své velikosti spíše dlouhé), po kterém zrodí vrh čtyř mladých lidí, kteří tráví většinu svého dětství v bezpečí trhlin. Po dosažení dospělosti jsou mužské hyraxy vyhoštěny ze svého domovského území a tráví svůj osamělý život na okraji zavedených území.

3. Stanoviště a oblast

Hyraxy se vyskytují po celém kontinentu Afriky i na Blízkém východě. Nicméně, tito malí savci jsou pravděpodobně nalezeni v oblastech s kamenitým terénem, ​​protože hyraxové nekopávají nory a tak hledají štěrbiny ve skalách nebo dutých stromech, ve kterých se mají zdržovat. Zvláště hledají trhliny, které jsou dostatečně malé, aby bránily predátorům v přístupu k nebo jejich mladým. Při výběru místa pro vytvoření stanoviště je největším faktorem, který berou v úvahu, oblast viditelnosti a teploty. Dalším důvodem, proč hyraxy preferují skalnaté oblasti, je to, že hyraxové mají rádi vyhřívání se na skalách, kde žijí, aby kontrolovali jejich tělesnou teplotu. Nicméně, hyraxy mohou být nalezené v mnoha jiných různorodých stanovištích a moci dokonce být nalezený v klidu tundry v nadmořských výškách přes 14, 000 noh nad hladinou moře \ t

2. Dieta

Hyraxes se primárně živí keři, větvičkami a trávami s preferencí pro ovoce, výhonky, bobule a pupeny. Zvířata využívají svých vynikajících horolezeckých dovedností k přístupu k čerstvým a měkkým částem stromů a keřů. Nicméně, hyraxy byly pozorovány krmení na ptačích vejcích, ještěrkách a hmyzu, což znamená, že zvířata mohou být nejpřesněji klasifikována jako všežravci. Mechy a játrovky jsou obvykle konzumovány hyraxy. Zpočátku, hyraxes byl nesprávně zvažován být přežvýkavci (zvířata, která žvýkají regurgitated cud) kvůli jejich pohybu čelisti při žvýkání.

Nicméně, hyraxes nejsou přežvýkavci a místo toho se spoléhají na jejich komplexní, vícekomorový žaludek, který má celou řadu bakterií, které rozkládají vláknitou rostlinnou hmotu. Hyraxové používají své molární zuby k odříznutí listů místo svých řezáků, které se podobají klem. Hyraxy získávají vlhkost z rostlin, na které se živí, a mohou tedy prodloužit dobu bez pitné vody. Při krmení jsou hyraxe opatrní a budou hledat hrozby po každém kousnutí, pokud žijí sami, a pokud žijí jako skupina, bude jedinec na pozoru predátorů, zatímco ostatní se živí.

1. Fyzický popis

Hyraxy jsou malá zvířata bez ocasu. Připomínají morčata. Zvířata rostou na délku 28 palců a mají maximální hmotnost 11 liber. Kůže hyraxu je pokryta hustou srstí a má různé zbarvení v závislosti na druhu. Kožešina žlutozelená skvrnitá skvrnitá je nažloutlá a má nad očima bílou skvrnu. Skalní hyrax má šedavě hnědou barvu a na obličeji nemá žádné výrazné znaky.

Hyrax má několik fyzických atributů, které jej odlišují od hlodavců a spojují je se slony a manatey. Nohy hyraxu mají gumovou podrážku podobnou gumě, která je při lezení rozhodující. Hyraxové mají tři prsty na zadních nohách a čtyři prsty na předních nohách. Prsty mají nehty (s výjimkou vnitřní nohy nohy, která má drápu používanou pro škrábání svědění), které se podobají kopytům na rozdíl od obvyklých dlouhých, drápovitých nehtů nalezených u hlodavců. Zubní vlastnosti hyraxu jsou také blízké rysům slona s prodlouženými řezáky, které se podobají kelům nalezeným v manatees a slonech. Tyto kly-jako zuby jsou více prominentní v mužských hyraxes než u žen.