Fakta Platypus: Zvířata Austrálie

Platypus je semiaquatický savec, který snáší vejce. Společné bydliště pro toto zvíře zahrnují jezera a potoky východní Austrálie. Mohou být také nalezeny v Tasmánii. Oni jsou jeden z nemnoho savců, kteří se rozmnožují laickými vejci, známý jako monotremes. Další jméno pro platypus je ptakopysk chocholatý. Když byl poprvé objeven platypus, jeho jedinečný vzhled způsobil značný zmatek a nejistotu mezi evropskými přírodními historiky a vědci. Mnozí si mysleli, že stvoření není skutečné. Platypus je jedním z výrazných zvířat v živočišné oblasti. Jeho tělo je elegantní a chlupaté. Má plochý účet a ocas ve tvaru lopatky. Kromě toho, ptakopysk má webbed nohy, které obsahují toxické ostruhy, hustou srst a citlivé, flexibilní účet. Další fakta o platypusech jsou popsána v následujících částech.

Fyzický popis

Samice platypus je menší než samčí platypus; samci mohou měřit až 60 cm od špičky baňky ke špičce ocasu. Typicky jsou samice 370 až 550 milimetrů a samci mají délku 400 až 630 milimetrů. Váha pro ženy se pohybuje od 600 do 1.700 gramů, zatímco samci váží asi 800 až 3000 gramů. Platypusy mají těžké kostry, které vypadají jako ty pro plazy; kostry platypusů i plazů mají prsní pásy a nohy, které jsou rozloženy. Mladý ptakopysk má zuby, které vypadnou při první interakci s vodou.

Jedna adaptace, která pomáhá platypusům zůstat teplý ve vodě, je hustá, hustá srst. Většinou je srst tmavě hnědá s výjimkou náplasti světlejší srsti na spodní straně a lehčí srsti v blízkosti každého oka. Když jsou ptakopyšky plavání, jejich přední nohy jim pomáhají, protože mají jinou kůži, která působí jako pádlo. Když jsou na zemi, jejich drápy jsou silnější, když se popruhy zatáhnou. Nepříjemná procházka těchto zvířat na klouby udržuje popruh před poškozením. Fakturované platypusy jsou gumovité, pružné a mají hladký dotek, který se cítí jako semiš. To má mnoho receptorů (držel kůží jejich zákona) to pomáhat zvířeti navigovat když ve vodě a objevit pohyb možných potravin takový jako krevety.

Chování

Platypusy se pohybují s ocásky a zadními nohami a plavou s předními nohami. Platypusy se mohou ve vodě dobře plavat ve srovnání s tím, kdy se pohybují po zemi. Pozoruhodně, oni používají asi 30% další energie zatímco se pohybuje na zemi než když plavou se přes vodu. Když jsou rušeni, platypusy mohou vytvořit relativně tichý vrčící zvuk. Zvíře může určit směr elektrického zdroje a vysvětlit, proč při hledání potravy vykazují pohyb hlavy vedle sebe. Platypusy během dne spí a zůstávají v nory, když nehledají potravu. Platypusy mohou trvat až deset až dvanáct hodin lovu potravy.

Lokalita a oblast

Tato zvířata se nacházejí pouze v malé části světa. Sladkovodní oblasti, které se dostanou do východního a jižního pobřeží Austrálie a na ostrov Tasmánie, jsou domovem pro platypusy. Táhnou se na vodách, aby vykopali doupata pomocí svých drápů, většinou když jsou na vodě. Mezi další stanoviště pro ptakopyšky patří římsy, skály, úlomky a kořeny. I když ptakopyty většinou zůstávají ve vodě, nemohou zcela zůstat pod vodou, ale ve vodě zůstávají pouze 0, 5 až 2, 3 minuty. Mají vodotěsnou kožešinovou kůži, která chrání oči a uši. Kromě toho, jejich nosy zůstanou zavřené, když se ve vodě, aby se zvýšila prevence vody od vstupu. Platypusy mohou přežít v klimatických extrémech, i když žijí pouze na jedné straně kontinentu. Platypusy byly nalezeny v tropických deštných pralesech, nížinách, náhorních plošinách a chladných horách Tasmánie, stejně jako v australských vysokých horách. Ocasy platypusů uchovávají více energie pro energii, zatímco tlustá, vodotěsná srst udržuje teplokrevníky v chladných klimatických podmínkách.

Strava

Platypusy jsou masožravé; jejich potrava zahrnuje hmyz a měkkýše ve vodě. Jejich citlivé účty jim pomáhají objevit jídlo v blátivém dně vody, když plavou. Platypusy mají pouze mlecí destičky, protože nemají zuby a tak, když najdou něco k jídlu, nabírají je do zobáků, pak se ukládají do lícních sáčků a plavou na povrch. Oni pak používají jakékoli oblázky nebo bláto, které nabírají vedle jejich kořisti / jídlo na dně vody, aby rozbili jídlo do trávicí části.

Jed

Platypusy jsou jedním z mála savců, kteří vylučují jed. Na zadní straně zadních nohou samců je podnět, který je spojen s žlázami vylučujícími jed; platypus používá je proti zvířatům, která se na nich živí nebo v bitvách s jinými samci během chovu. Podle australské Platypus konzervatoře, jed jed a ostruhy jsou nezbytné pro samce platypusy, když jedli snaží plemeno. Jed může způsobit vážné otok a intenzivní bolest, ale ne život ohrožující člověka.

Reprodukce

Samice platypus vykopává dolů uvnitř země na břehu a pokrývá sebe do jednoho z jejích pokojů tunelu, když je čas na chov. Pak položí vajíčka a položí je mezi ocas a rump, aby zajistila teplo. Během tohoto období používají tuky uložené v ocasech pro zásobování potravinami. Po asi deseti dnech se vajíčka vylíhnou a potom děti začnou kojit tři až čtyři měsíce. Baby platypusy jsou schopny plavat sami v době, kdy začínají hledat jiné jídlo, kromě mateřského mléka.