Hlavní pouště Jižní Ameriky

5. Poušť La Guajira

Poušť La Guajira se nachází v nejsevernější části Kolumbie, asi 1 100 km severně od Bogoty. Poušť zaujímá většinu poloostrova La Guajira včetně některých částí venezuelského území. Region je bohatý na uhelné zásoby a uhlí se těží v zóně El Cerrejon. Národní přírodní park Macuira se také nachází v mezích pouště La Guajira a představuje tropickou oázu. V poušti La Guajira žije celá řada pouštní flóry a fauny. Lidé v Wayuu, domorodá skupina pastevců, žijí také v pouštním prostředí.

4. Monte Desert

Monte Desert je malá poušť se nachází v Argentině na sever od Patagonské pouště a na jihovýchod od pouště Atacama v Chile. Piemontské pláně, sopečné sedimenty, mohutné horské bloky a solná jezera tvoří topologické rysy Monte Desert. Río Colorado a Río Desaguadero, přítok bývalého, jsou dvě hlavní řeky regionu, které tvoří hlavní zdroj vody pro zavlažování vinných plodin v této oblasti. Umístění Monte Desert v deštném stínu regionu je zodpovědný za nízké míry srážek v regionu. Monte Desert má relativně větší rozmanitost divoké zvěře než dvě okolní pouště.

3. Poušť Sechura

Poušť Sechura se nachází v Peru podél pobřeží Tichého oceánu. Poušť zaujímá celkovou rozlohu 188 735 km2. Ačkoli klasifikovaný jako poušť kvůli nízkému objemu srážek přijatých každoročně, Sechura poušť je vystavena bouřkám vyplývajícím z Tichého oceánu, stejně jako záplavy řekami. Poušť je pravidelně zaplavována během El Niño let.

2. Poušť Atacama

Poušť Atacama je jednou z nejpozoruhodnějších pouští v Jižní Americe zabírajících části Peru a Chile. Jedná se o vyprahlou náhorní plošinu, která se táhne po délce 1000 km na pobřeží Tichého oceánu na západě pohoří And. Poušť zaujímá rozlohu asi 105 000 km 2. Velké části pouště představují slaná jezera, písek, felsickou lávu a kamenitý terén. Poušť Atacama je známá jako nejsušší nepolární lokalita na světě. V centrálním sektoru pouště se srážky často nevyskytují po dobu až čtyř nebo pěti let. Druhová rozmanitost pouště Atacama je velmi omezená. Některé části pouště jsou příliš suché na to, aby udržely jakoukoli formu života. Scorpions, pouštní motýli, a osy, ropucha Atacama, lávové ještěrky, iguanas, atd., Jsou některé z Atacama pouštní fauny. Ptáci, kteří navštěvují nebo žijí v poušti, zahrnují vrabce, kolibříky, andské plameňáky, tučňáky humboldtské atd. Těsně podél pobřeží lze pozorovat tuleně a lachtany.

1. Patagonská poušť

Patagonská poušť je největší pouští Argentiny a čtvrtá nejrozsáhlejší poušť na světě. Poušť zaujímá rozlohu 673 000 km 2. Malá část pouště je součástí chilského území. Poušť je ohraničena Atlantským oceánem na východě a Andy na západě. Krajina patagonské pouště představuje střídavé stolky / masivy a kaňony / údolí. V západní části stepní oblasti pouště dotírají krajinu ledovcová jezera. Pozoruhodná fauna obývat Patagonian poušť zahrnuje menší rhea, patagonskou šedou lišku, západní stuhou had, Patagonian lasička, guanaco, pouštní iguana, hrabat sova, etc.