Imperial Amazon Parrot - zvířata Dominiky

Také známý jako sisserou, Amazona imperialis je endemický ptačí druh Dominiky. Populace ptáků se odhaduje na přibližně 250 (počet dospělých jedinců). Červený seznam IUCN seznamuje s ptákem jako s ohroženým druhem vzhledem k jeho velmi omezenému rozsahu a nízké populaci. Ztráta lokalit v důsledku nahrazení deštných pralesů banánovými plantážemi, pytláctví pro potraviny a zachycení pro obchod s klecovými ptáky jsou tři hlavní důvody, které vedly k drastickému poklesu populace císařského papouška amazonského. Ačkoliv snahy o ochranu přírody do jisté míry pomohly omezit nelegální obchod s těmito ptáky, přetrvávají i další hrozby přežití papoušků.

4. Fyzický popis

Dospělí sisserou dosahují průměrné délky 48 cm. Samice tohoto druhu váží asi 650 g, zatímco samci váží v průměru 900 g. Ptáci mají zahnutý účet, svalnatý jazyk a zygodaktylové nohy. Peří se mezi muži a ženami neliší. Podložky jsou fialově zbarvené a vzhledem k tmavým třásním se zdá, že mají zmenšený efekt. Hlava, plášť, krk a zrcadlo jsou tmavě fialové barvy. Křídla jsou zelená a karpál je červený. Stehna papouška a ventilace jsou matně zelené barvy. Ocas se zdá být načervenalý se zeleným tipem. Primary jsou načernalé barvy.

3. Dieta

Císařský amazonský papoušek má vegetariánskou stravu založenou především na ovoci, semenech, ořechech, bobulích, výhoncích a dalších částech místní vegetace. Ptáci se živí především ráno a večer. Ptáci preferují plody Dacryodských skupin rostlin, R. grandis, L. ternatensis, S. amara, S. globulifera a několik dalších. Oříšky rostoucí na dlaních Euterpe a semena a květy C. cymosa jsou také oblíbené potraviny papouška.

2. Stanoviště a oblast

Císařský amazonský papoušek je endemický k karibské zemi Dominika. Zde se papoušek nachází v oblasti Morne Diablotin, která hostí největší populaci těchto ptáků, národní park Morne Trois Pitons a centrální a severní lesní rezervace. Jak 1993, populace tohoto druhu byla jen 80 k 100. Do roku 2003, číslo zvětšilo se k 150. V současné době, populace císařského amazonského papouška je o 230 k 350 jednotlivcům. Populace těchto ptáků žijících v národním parku Morne Diablotin je asi 100 až 175. Lesní rezervace dům asi 50 až 75 ptáků, a Morne Trois Pitons národní park má malou populaci asi 50 jedinců.

V jeho malém rozsahu, císařský Amazon papoušek je nalezený obývat elfin a horské lesy v nadmořských výškách mezi 600 a 1.300 m. \ T Během období nedostatku potravin však ptactvo krmí až do výšky 150 m. Tento druh je extrémně citlivý na modifikace stanovišť a malé změny stanovišť mohou donutit ptáky opustit své tradiční hnízdní a pískoviště na novější lokality. Císařský amazonský papoušek staví své hnízdo uvnitř dutin ve vysokých stromech lesa. Vzhledem k tomu, že hnízdní dutiny zůstávají silně chráněny epifyty a vinnou révou, je pozorování hnízdních činností ptáků obtížným úkolem.

1. Chování

Sisserou je plachý a nepolapitelný v přírodě, a proto je velmi těžké přiblížit se k ptákovi. Buď se nacházejí ve dvojicích nebo v malých skupinách do tří. Občas se nacházejí ve společnosti červenohrdlých amazonů, s nimiž sdílí svůj sortiment. Ptáci mají silná křídla, která jim pomáhají létat efektivně. Jsou také silnými lezci. Barva jejich peří je v okolním listí dobře maskuje, a proto je jejich detekce stávají mamutým úkolem. Výzva těchto ptáků je směsí mezi vrtulníkem, hvízdáním a výkřikem.

Císařští amazonští papoušci jsou dobře známí svou loajalitou vůči partnerovi a spřátelí se pro život. Hnízdění nastává od února do dubna. Hnízda jsou postavena hluboko v dutinách stromů deštného pralesa a samice položí v hnízdě spojku dvou vajec. Vejce jsou inkubována po dobu asi 28 dní, po které jsou vylíhnutí mláďata vychována oběma rodiči. Obvykle přežije do dospělosti pouze jediné mládě a po úplném opeření je připraveno opustit hnízdo. Ptáci se nejen živí životem, ale také hnízdí ve stejné dutině stromu po celý život, pokud přirozené nebo umělé faktory nezničí svůj hnízdní strom.