Jaký je rozdíl mezi delfínem a sviňou?

Ačkoli delfíni a sviňuchy jsou někdy používáni zaměnitelně, mnoho rozdílů existuje mezi nimi. Oba jsou mořští savci a mají plíce, které jim umožňují dýchat. Oba mořští živočichové porodí své potomky, které ošetřují. Rozdíly mezi delfínem a sviňuchou jsou uvedeny níže.

Rozdíly Ve Fyzikálních Charakteristikách Mezi Dolphin A Porpoise

Několik rozdílů sděluje obě zvířata od sebe, od zubů, ploutví, velikosti a tvarů. Existuje 40 známých druhů delfínů, což znamená, že v delfínech je ve srovnání se šesti známými druhy sviňuchy větší rozmanitost. Většina druhů delfínů má zjednodušená těla a dvě modifikované končetiny, které slouží jako ploutve. Sviňuchy jsou ve srovnání s delfíny portální a silnější. Velikost delfínů se pohybuje od 5, 6 ft do 31 ft. Největší z delfínů je velryba. Porpoises na druhé straně mají velikost mezi 4, 4 ft až 7, 5 ft. Delfíni jsou rozpoznáni jejich prodlouženými ústy nebo zobáky spárovanými s kuželem-tvarované zuby zatímco porpoises sportovní menší ústa se zploštělými, rýčovitými zuby. Většina druhů delfínů má zakřivené hřbetní ploutve, které se liší od trojúhelníkového, který se nachází ve sviňuchy.

Behaviorální Rozdíly Mezi Dolphin A Porpoise

Delfíni sdělují více než sviňuchy tím, že si vzájemně píší zvuky. Delfíni jsou vysoce společenští a komunální v luscích až 12 delfínů. Velikosti podložek nejsou omezeny a liší se mezi jednotlivými místy a druhy. Tam, kde je hojná kořist, se může více než 1 000 jedinců sblížit a vytvořit superpods. Delfíni pěstují silné sociální vazby a dokonce pomáhají zraněným nebo nemocným členům. Sviňuchy žijí v malých skupinách po dvou až čtyřech. Tato zvířata jsou poměrně plachá a zřídka jsou viditelná v luscích. Druhy sviňuchy zřídka činí stabilní sociální sdružení, ale dávají přednost dočasným vztahům. Dolphins je také více pravděpodobný, že komunikuje s lidmi než sviňuchy.

Rozdíly ve stravovacích návycích

Obě zvířata se živí rybami, korýši a chobotnicí, ale některé druhy delfínů se živí jinou kořistí, jako je například kosatka, která se někdy živí mořskými savci. Orcas také živí občasné druhy velryb.

Reprodukce A Životnost V Dolphins A Porpoises

Období těhotenství pro delfíny se liší podle druhu, ale je to 11 až 17 měsíců. Období těhotenství pro sviňuchy trvá téměř jeden rok. Obě zvířata se také liší délkou života. Druhy delfínů žijí 25 až 50 let ve volné přírodě, zatímco sviňuchy mají životnost 15 až 20 let.

Rozdíly v rozsahu

Delfíni obývají širší stanoviště, protože druhy jsou více než ty sviňuchy. Většina druhů delfínů obývá teplé vody v tropických oblastech, ačkoli několik jiných druhů obývá chladnější klima, zatímco sviňuchy dávají přednost polárním oblastem většinou blízko pobřeží. Ačkoliv sviňuchy se mohou ponořit do hloubky 650 stop, většinou jsou vidět na povrchu vody.

Rozdíly V Chování V Captivitiy

V zajetí byly úspěšně drženy různé druhy delfínů. Zvířata jsou převážně chována v zábavních parcích, jako jsou námořní parky SeaWorld v USA. Delfíni se ukázali jako přátelští a snadno trénovatelní a také vystupují na výstavách. Porpoises na druhé straně zřídka prospívají v zajetí, a mnoho z nich zemře po chvíli. Zvířata se těžko trénují a v současné době je jich jen pět.