Jedinečná fakta o africkém divokém psu

Africký divoký pes je také známý jako africký malovaný pes nebo mys lovecký pes. Pochází z oblasti subsaharské Afriky. Africký divoký pes je ohroženým masožravcem rodiny kanidů a je jedním z největších a nejinteligentnějších lovců ve volné přírodě. Africký divoký pes má strakatý kabát se vzory, které se liší od jednoho člena k druhému v barvě a designu. Srst je pokryta kožešinovými skvrnami různých barev včetně červené, černé, bílé, hnědé a žluté. Jejich nohy jsou dlouhé se čtyřmi prsty. Samice jsou větší než samci s průměrnou výškou asi 30 palců a hmotností mezi 44 a 55 liber.

Chování Afrického Divokého Psa

Africký divoký pes je společenské a denní zvíře, které žije ve velkých baleních až 27 dospělých a zahrnuje také skupinu mláďat, která také tvoří lovecké balíčky. Africký divoký pes postrádá specializovanou hierarchii a všichni členové žijí v balíčku v harmonii. Jejich společenská povaha a spolupráce jsou viděny když zvířata loví a sdílejí jejich úlovek mezi sebe nezištně a během útoků většími predátory takový jako lvi a hyena hyena. Africký divoký pes může být slyšet křičet a vydávat spoustu hluku, občas hravě pobíhající s ocasem ve vzduchu. Reprodukce typicky nastane mezi dominantním mužem a ženou v balení s asi potomkem 20 mláďat. Africký divoký pes postrádá definovanou dobu rozmnožování. Členové balení se podílejí na péči o štěňata; kojící ženy i starší členové. Jejich harmonie a spolupráce jako druhu přispívají k jejich úspěchu jako lovci.

Dieta a predace afrického divokého psa

Africký divoký pes je vysoce přizpůsoben specializované masožravé stravě. Je to inteligentní lovec, který chápe chování své kořisti a útoky na nejzranitelnější místo. Například, pes bude blokovat únikové cesty pro antilopy, ale rozptýlí stádo pakoně. Africký divoký pes také využívá různé metody potlačování a zabíjení své kořisti v závislosti na velikosti kořisti a nebezpečí, které představuje napadení kořisti. Pes může běžet rychlostí až 41 mil za hodinu až jednu hodinu ve snaze o kořist. Kořist je jíst tak rychle, a malá kořist je jedena úplně zatímco kůže, hlava a kostra větší kořisti jsou vlevo. Balení umožňuje mláďatům jíst a regurgitovat jídlo pro mladé i staré. Mezi hlavní druhy jedené africkým divokým psem patří antilopy, gazely, pakoně, dikobraz, hlodavce, bradavice, zajíce a malé ptáky. Přírodní dravci afrického divokého psa jsou převážně lev a hyena skvrnitá.

Lokalita, rozsah a hrozby

Divoký africký pes se vyskytuje především na pastvinách a pláních africké subsaharské oblasti, kde mají jasný výhled na svou kořist a nepřátele. Nacházejí se v afrických zemích na jih od pouště Sahara. Africký divoký pes je ohrožen ničením a fragmentací stanovišť, zabíjením lidmi, chorobami domácích zvířat a predací.