Jsou Caribou a sobi stejné zvíře?

Ačkoli karibu a sobů patří ke stejnému druhu Rangifer tarandus, tam jsou četné rozdíly mezi nimi. Caribous jsou větší, elk-jako, a jsou dominantně stanoviště severní Severní Ameriky a Grónska. Caribous prospívá ve volné přírodě a nikdy nebyl chován jako domácí zvířata. Sobi jsou na druhou stranu poměrně menší v tělesné velikosti a prospívají jak divokým, tak domácím zvířatům. Záznamy ukazují, že v severním regionu Eurasie byly více než 2000 let domestikovány. Sobi jsou drženi v domech obyvatel Arktidy v Asii a Evropě, kde jsou pro hospodářskou udržitelnost závislí na zvířeti. Nicméně, zvířata sdílejí společné charakteristiky a chování, jak je popsáno níže.

Fyzikální vlastnosti

Jedinečným fyzickým znakem zvířat je parohy. Prodlužování rohovité rohy roste na horní hlavě a může být dlouhé až 53 palců v délce paprsku u samců o šířce 39 palců. Parohy se liší délkou, obvodem a tvarem v závislosti na lokalitě a poddruhu. Parohy rostou každoročně procesem antlerogeneze poté, co se na podzim ztratí existující parohy. Barva kůže se liší mezi poddruhy, stanovištěm a sezónou. Ti na severu jsou poměrně bělejší s menší strukturou těla ve srovnání s těmi na jihu, které jsou větší a pokryté tmavší srstí. Díky chladnému ekosystému má jejich kůže dvě vrstvy srsti, které působí jako izolátor. Podsada je hustá a vlněná, zatímco vnější plášť je vyroben z dlouhé, posvátné, vzduchem naplněné kožešiny. Aby se minimalizovaly tepelné ztráty, zvířata mají mechanismus známý jako protisměrná výměna tepla (CCHE), přičemž krev čerpaná do nohou je chlazena krví na žilách, které se vracejí do srdce. Teplo je proto recyklováno, spíše než rozptýleno. Jejich kopyta jsou velká a konkávní s adaptacemi pro chůzi na sněhu s pomocí jejich půlměsícových prstů, které dále pomáhají při kopání a shánění potravy pod sněhem. Drsné účinky zimy jsou zmírněny dlouhým pramenem vlasů, který pokrývá polštářky. Většina poddruhů produkuje cvakající zvuk, jak to chodí, které pochází ze šlach jejich kolen.

Biologie a chování

Doba březosti je mezi 228 a 234 dny po období páření, které začíná v září a končí v listopadu. Telata se obvykle rodí kolem května nebo června a do 45 dnů jsou schopna jíst trávu, i když se stanou nezávislými na následujícím podzimu. Telata dosáhnou pohlavní dospělosti, když jsou mezi jedním a třemi lety. Životnost ženy je téměř 17 let, zatímco muži žijí kratší dobu o 4 roky. Hlavní stravou je lišejník během zimy, i když občas jíst padlých parohy, stejně jako hlodavci, houby a ptačí vejce. Jsou to přežvýkavci, o čemž svědčí 4-komorový žaludek, který zlepšuje trávení. Pro přežití v horkém i chladném období mají zvířata adaptace na regulaci tepla prostřednictvím optimální metabolické reakce. Tělesná hmotnost se liší od chovných samic, které mají vyšší tělesnou hmotnost než ty, které nejsou rozmnožovány.

Lidský vztah

Sobi mají velký ekonomický význam pro lidi v polární oblasti včetně Chukchi, Evenks, Nenets, Saami, a Eurasian Koryaks. Zvíře poskytuje maso, srst a krev, zatímco v asijských zemích se parohy sobů prodávají jako afrodiziakum, stejně jako léčivé a výživové doplňky. Taková interakce s člověkem spojená se skutečností, že jsou také předchůdci šedého vlka, medvědů, havranů, lišek, jestřábů a hmyzu sajícího krev, vedla k jejich úpadku.