Jsou pumy a horští lvi stejní věc?

Pumy a horské lvi jsou stejná zvířata. Ve skutečnosti, pumy jsou také odkazoval se na jak horské lvi, pumas, nebo panteři, se spoléhat na kde oni žijí. Španělští průzkumníci v Jižní a Severní Americe pojmenovali zvíře „gato monte“ (kočka hory). Inkové ve svém rodném jazyce ji nazývali „puma“, zatímco název „puma“ pocházel ze starověkého indiánského slova „cuguacuarana“. Pumy patří do čeledi Felidae v rodu Puma .

Morfologie

Pumy nebo horské lvi mají pevnou šedohnědou barvu s bělavou spodní stranou, ale mírně tmavé vlasy pokrývající záda. Ve vlhkých ekosystémech mají zvířata tendenci být tmavší a načervenale hnědá, zatímco zvířata žijící v chladnějších oblastech jsou pokryta silnějšími a delšími vlasy, které se zdají být stříbrnošedé. Tělo je obecně štíhlé s klidným vystupováním, díky kterému jsou pumy zřídka konfrontovány s lidmi. Kočky jsou mocně postavené, mají velké tlapky s ostrými drápy a ostré masožravé zuby. Zadní končetiny jsou dobře postavené a více mužské než přední končetiny, což jim umožňuje skok až 18 stop od stromu nebo 20 stop nad horou. Pumy mají pružnou páteř, jako je gepard, aby je mohli manévrovat a náhle měnit směry. Dospělí mohou dosáhnout délky 5 stop. Samci jsou těžší než samice mezi 53 a 72 kilogramy, zatímco samice rostou na 34 až 48 kilogramů. Délka ocasu se pohybuje od 2 do 3 stop.

Lov a strava pum

Horští lvi loví přepadovou technikou, kterou náhle napadnou kořist a srazí ji. Vidí kořist z dálky díky svému zrakovému zraku, zejména za svítání a soumraku. Jako vrcholoví predátoři loví širokou škálu zvířat, jako jsou jeleni, divoká prasata, mývalové, zajíci, kapary a veverky. Zbývající část kořisti je uchována skrýváním se trávou, větvemi nebo dokonce sněhem v závislosti na stanovišti. Jakmile budou lvi naplněni, budou dlouho odpočívat, aby šetřili energii.

Lokalita a distribuce

Horští lvi žijí na západní polokouli z Argentiny do severní Britské Kolumbie. Živá stanoviště sahají od lesů, pouští, bažin a pohoří. Horské kočky jsou od přírody osamělé samci s obrovským územím, které překrývá území několika žen. Úkryt je pod silnými křovinami, jeskyněmi nebo štěrbinami, které chrání před nepříznivým počasím. Komunikace mezi sebou přes obrovský terén je prostřednictvím moči, výkalů, poškrábaných polen nebo značek zanechaných na povrchu sněhu. Druhy horských koček nepřehnou, ale vydávají zvuky jako menší kočky. Mohou také zavrčet, křovět, syčet nebo pískat, aby komunikovali s jinými druhy koček.

Reprodukce a životní cyklus

Samice připravené k chovu lákají samce voláním nebo třením vůní na stromech nebo skalách. Páření trvá několik dní, po kterých muž opouští hledat jiné samice. Období těhotenství trvá 3 měsíce, po kterých samice porodí jednu až šest mláďat, která mají skvrny, které je maskují proti predátorům. Skvrny vyblednou, protože jsou ošetřovány 3 až 4 měsíce. Mláďata se učí lovit a žít sami mezi 12 a 18 měsíci před dosažením pohlavní dospělosti mezi 2 a 3 lety.

Zachování

Lidské bytosti jsou největší hrozbou pro tyto kočky, které hrají zásadní roli v ekosystému jako vrcholový predátor. Zoologické zahrady byly připraveny chránit kočky v zajetí v různých částech západní polokoule.