Kde se konají alpaky?

Ačkoli alpaky byly nativně nalezené přes jižní Ameriku, oni vznikli v Peru. Nachází se na úpatí různých hor a vysokých náhorních plošin, jako jsou Andské pohoří v Bolívii a úpatí Cordillera Occidental a Cordillera Oriental. Menší obyvatelstvo žije v Altiplanu a podél povodí řeky Desaguadero. Časem se rozšířili do jihoamerických oblastí Argentiny, Chile a Ekvádoru. Ve volné přírodě, alpaky žijí v oblastech s nadmořskou výškou, která se pohybuje od 9, 840 do 15, 750 stop nad hladinou moře. V současné době existuje více než 350.000 alpaky na světě, přičemž největší stádo je v Peru, Argentině, Bolívii, Ekvádoru a Chile. Několik alpaky se nacházejí v Salar de Uyuni v blízkosti hydrografické oblasti jezera Titicaca.

Popis alpaky

Alpaky jsou přežvýkavci, kteří jsou klasifikováni jako členové rodiny Camelid. Rodina je tvořena guanaco, Ilama, vicuna a velbloud. Dospělé alpaky jsou asi 3 metry vysoké s prodlouženým krkem a malou hlavou. Nohy mají vpredu dva prsty a mají měkké polštářky, což je vlastnost, která jim umožňuje pohodlně se pasit s malým dopadem na zem. Zvířata jsou velmi jemná, ale velmi zvídavá, postava je podporována prodlouženým krkem. Existují dvě plemena alpaky, Huacayas a Suri.

Alpaky Huacayas

Huacayas jsou běžnější plemeno alpaky. Mají načechrané, rudé vlasy, které vypadají jako medvídek. Předpokládá se, že tento druh žije ve volné přírodě v postkoloniálním Peru před tisíci lety. Jejich adaptace je umocněna jejich silnějším pokrytím rouna, aby se jim podařilo přežít ve vyšších postojích And. Jejich objemný, zaoblený vzhled z nich dělá energii pro přežití v chladném prostředí.

Suri alpaky

Toto plemeno tvoří menšinu v populaci. Jejich divoké přirozené prostředí bylo v předkolumbovské oblasti Peru. Jejich divoká adaptace byla hlavně v nižším postoji, protože nevyžadovala velmi tlusté rouno. Suri plemeno je poznamenáno lesklými vlnitými vlasy, které jsou dlouho proto zámky visí volně k zemi.

Domestikace alpaky

Alpaky byly zpočátku domestikovány místními Indy poblíž And. Vzhledem k hodnotě rouna, které pokrývá jejich těla, byly dovezeny do různých států v USA, Austrálii a ve Spojeném království. V současné době, alpaky se nacházejí po celém světě, kde jsou chovány pro své dlouhé lesklé kožešiny nebo chovány jako domácí zvířata. Jejich fleece přichází ve 22 barvách, proto je továrny na výrobu tkanin považují za velmi prestižní. Peru je vedoucím zpracovatelem a dovozcem vlákniny z alpaky.

Obyvatelstvo a ochrana

Počet alpaky drasticky klesl během španělské invaze kolem roku 1532 kvůli zničení jejich přirozeného prostředí kolem hory And. Výsledkem byla migrace několika zbývajících alpaků na horu, kde se velmi rychle přizpůsobily. Snadno se přizpůsobí klimatickým podmínkám, kde se teploty rychle mění. Alpaky přežijí nejlépe v oblastech vysoké nadmořské výšky, které jsou mokré a vlhké jako ty, které se nacházejí na severní a západní straně Altiplana. Protože jsou býložravci, přizpůsobují se místům, kde roste zelená hmota. Jejich zažívací systém je rozdělen do tří oddílů, z nichž každý hraje důležitou roli při přeměně potravin na energii. Schopnost je nutí přizpůsobit se horským podmínkám, kde se daří trávy. Alpaky jsou však ohroženým druhem, proto je prioritou zachování jejich přirozeného stanoviště.