Kde žijí činčily ve volné přírodě?

Činčily jsou malá zvířata podobná hlodavcům, která pocházejí z pohoří And v Jižní Americe. Zvířata patří do čeledi Chinchillidae spolu s úzce příbuznými viscachas. Mezi všemi pozemními savci mají činčily nejhustší srst. Název činčila pochází z andského kmene lidí známých jako Chincha, který nosil hustou srst drobných tvorů.

Historie činčily

Historie nebyla pro tyto chudé, bezbranné tvory laskavá. Záznamy dokazují, že vždy byli mezi lidmi žádáni kvůli jejich teplé ultra měkké kožešině. Ke konci 19. století, zvířata byla téměř zaniklá kvůli nadměrnému lovu. V jejich rodném Peru a Bolívii, zvířata mohou být zaniklá už. V Argentině se výzkumníkům nepodařilo najít jediný exemplář navzdory skutečnosti, že zvíře je také rodilé v zemi. V Chile, kde oni jsou také nativní, tam byla chyba, když lidé si mysleli, že oni byli zaniklí v roce 1953 jen najít přežívající druhy v časném 2000s v Antofagasta oblasti.

Charakteristika činčily

Kromě dříve uvedené tlusté a ultralehké kožešiny měly činčily kabáty, které byly původně modrošedé barvy. Nedávné chovatelské techniky zaznamenaly vznik činčily s kožešinami barevnými v černé, béžové, bílé, šedé nebo v různých kombinacích těchto barev. Těla jsou malá a kulatá s obrovskými ušima připomínajícími myši. Ocas je dlouhý, zatímco jejich nohy jsou krátké. V průměru rostou na délku 10 palců, přičemž ocas má délku až 6 palců. Samice jsou větší než samci s průměrnou dospělou osobou s hmotností mezi 1 a 1, 5 libry a průměrnou životností 10 až 15 let ve volné přírodě. V zajetí může být životnost až 20 let.

Chování činčil

Zvířata žijí v malých skupinách, které jsou známé jako stáda. Slyšená může mít kdekoli mezi 14 a 100 členy a žije v nory nebo praskliny ve skalách. Toto číslo je ideální pro sociální interakce a ochranu před predátory. Pro obranu, zvířata spoléhají na jejich zuby, uvolnění kožešiny když napadl, a postřik moči na dravcích. Chov se koná dvakrát za rok s těhotenským obdobím 111 dnů.

Strava činčily

Činčily jsou většinou vegetariáni. Zvířata byla pozorována ve volné přírodě, jíst drobný hmyz, semena, ovoce a listy rostlin. Jíst své vlastní výkaly je také běžnou praxí pro zvířata, aby se některé důležité živiny. Jako domácí mazlíčci existují různé potraviny v obchodech se zvířaty, které obsahují všechny potřebné živiny. Voda, doplňky a seno jsou také vhodné pro zdravou pohodu činčily.

Ochrana činčil

Oba přežívající druhy činčily, činčila langera a činčila činčily, jsou klasifikovány jako ohrožené v IUCN červeném seznamu ohrožených druhů. V roce 2006 byly dlouhosrsté poddruhy označeny jako „zranitelné“, přičemž krátkozraké byly označeny jako „kriticky ohrožené“. v některých oblastech.