Kde žijí gorily?

Gorily jsou velké bylinožravé opice, které jsou původem z Afriky. Nejčastěji se nacházejí ve středoafrických lesích. Existují dva druhy goril: východní a západní gorily. Oba druhy jsou dále rozděleny do dvou poddruhů, z nichž všechny jsou kriticky ohroženy.

Východní druhy zahrnují horské gorily a východní gorily nížiny, zatímco západní druhy zahrnují západní gorily nížiny a kříže. Oba druhy a jejich poddruhy pocházely ze stejného druhu goril během doby ledové. Gorily jsou největší žijící primáti a nejbližší žijící příbuzní k lidem po šimpanzích.

Lokalita Gorilas

Gorily mají roztroušenou distribuci napříč centrální, západní, a východní Afrika. Oni prospívají v tropických a subtropických lesích, které běží přes rovníkový pás. Řada východních a západních goril je oddělena řekou Konga. Povodí řeky Kongo má spoustu zelených, bujných džunglí, které usnadňují přežití goril. Gorily mohou také žít v jiných typech stanovišť, včetně hustých lesů, horských a subhorských lesů a lesů v bažinách a savanách. Každý poddruh se však nachází v určitém stanovišti. Západní nížinné gorily obývají nížiny s bažinatým tropickým lesem, často v nadmořské výšce až 1600 metrů. Gorily říční se nacházejí v podhorských lesích a bažinatých lesích. Východní nížinné gorily tráví většinu svého času v nížinných lesích a horských lesích, zatímco horské gorily obývají lesy pokryté mlhou.

Distribuce Goril

Západní gorily se nacházejí hlavně v západní a střední Africe, včetně zemí jako je Rovníková Guinea, Angola, Kamerun, Gabon a DRC. Východní gorily jsou omezeny na horské lesy a subalpské lesy DRC, Ugandy a Rwandy. Sub-druhy obou skupin žijí v různých stanovištích a výškách v závislosti na dostupnosti potravy. Podle National Geographic může skupina goril obývat území o rozloze 16 čtverečních mil. Nicméně, východní gorily mají menší domácí rozsah než západní gorily kvůli jejich těžké listové bázi dieta, která je více hojná než ovoce.

Chování A Dieta Goril

Gorily se pohybují ve skupinách známých jako vojáci nebo skupiny. Jednotka může mít až 50 členů, zahrnujících dospělého muže, několik dospělých samic a jejich potomstvo. Nicméně, muž-jediná skupina také existuje. Dominantním mužem je často dominantní samec známý jako silverback. Silverback je typicky přes 12 roků starý a má výrazný náplast stříbrných vlasů na jeho zádech. Gorily se živí v dopoledních a večerních hodinách a mezi sebou si zdřímnou, hrají si nebo si hrají. V noci se usadí v hnízdě, která je postavena na stromě. Gorily se živí vegetací, jako jsou výhonky, kořeny, ovoce a buničina. Jejich strava závisí na tom, kde žijí. Většina goril nížin se živí ovocem, zatímco horské gorily se živí hlavně listy.

Stav ochrany Goril

Všechny druhy goril byly uvedeny jako kriticky ohrožené IUCN. Tam je přibližně 100, 000 západních nížinných goril ve volné přírodě a 4, 000 v zoologických zahradách. Východní nížinná gorila je pouze 900 v přírodě a žádná v zoo. Mezi hlavní hrozby pro gorily patří ztráta stanoviště a pytláctví