Kdo jsou velké kočky?

Velké kočky patří mezi nejznámější a nejobdivovanější zvířata na světě. Termín “velká kočka” je používán se odkazovat na některého ze čtyř největších žijících členů rodu Panthera. V Pantherě je pět druhů, z nichž čtyři mají schopnost řev. Druhy tvořící velkou kočičí rodinu jsou lvi, tygři, leopardi a jaguáři. Někdy rodina velkých koček je rozšířena zahrnovat Puma, leoparda sněhu, podvodníka a leoparda zataženého. Nicméně, tyto druhy přidané do seznamu ne řev. Navzdory rozdílům ve velikosti jsou druhy koček podobné ve struktuře a chování.

Panthera uncia - Snow leopard

Sněžný leopard je velká kočka uvedená jako ohrožená druhy IUCN Red List kvůli jejich nízké globální divoké populaci. Tento druh je o něco menší než velká kočka, ale vykazuje řadu velikostí a váží mezi 11-12 liber. Sněžný leopard má mírně krátké tělo o rozměrech 30 až 60 palců. Ocas je poměrně dlouhý, 31 až 99 palců s krátkými nohama stojí asi 24 palců. Sněžný leopard má podsadité tělo pokryté hustou srstí a zaoblenými ušima, aby se snížily tepelné ztráty. Druhy obývají alpské a subalpské oblasti, jako je západně od jezera Bajkal. Sněžný leopard je osamělé zvíře, které používá značku vůně k označení svých území.

Panthera pardus - Leopard

Leopard je členem rodiny Felidae a většinou se nachází v subsaharské Africe a Asii. Leopardi mají relativně krátké nohy ve srovnání s ostatními členy rodiny Felidae. Je podobný jaguáru, ale má o něco menší a lehčí postavu. Jeho srst je označena rozetou stejně jako Jaguar. Nicméně, jeho růžice je menší a hustě zabalená a nemají centrální sport jako ti jaguára. Leopardi jsou známí svou dobře maskovanou srstí, oportunistickými loveckými instinkty a fyzickou silou. Leopardi jsou jedním z nejrychlejších pozemních zvířat a mohou běžet rychlostí 36 mph. Leopardi jsou IUCN označeni za zranitelní kvůli jejich klesající populaci ve velkých částech jejich rozsahů.

Panthera onca - Jaguar

Jaguar je třetí největší kočkovitá šelma a největší v Americe. Jaguar se fyzicky a místně podobá leopardu. Nicméně, to je mírně větší a robustnější postavený než leopard, zatímco jeho chování a jeho lokalita se podobají tomu tygra. Jaguar preferuje hustý deštný prales, bažiny a zalesněnou oblast. Jaguar si užívá koupání, i když se jedná o osamělé zvíře, oportunistické a přepadá svou kořist. Má silný skus umožňující proniknout do pláště obrněných plazů. Jaguar je masožravec a živí se pouze masem obsahujícím nejméně 87 druhů. Populace jaguára je rychle klesající a je zvažován Blízko ohrožený IUCN.

Panthera leo - Lev

Lvi jsou druhé největší kočky po tygrech a člen rodiny Felidae. Lvi jsou distribuováni v subsaharské Africe a Indii. Neustálé boje snížily životnost samce divokého lva kvůli zraněním, která v tomto procesu utrpěla. Mužský lev je rozpoznán hřívou kolem krku, zatímco jeho tvář je snadno rozpoznatelná. Jeho barva se pohybuje od nažloutlé, načervenalé a tmavě hnědé. Spodky jsou mírně lehčí, zatímco ocas tuff je mírně černý. Lvi vykazují zjevný sexuální dimorfismus. Lvi zůstávají neaktivní přibližně 20 hodin denně, ale mohou být velmi ostražití a aktivní kdykoliv během dne. Lvi jsou sociální kočky a dravé.

Panthera tigris - tygr

Tygři jsou největší druhy koček rozpoznané jejich tmavými svislými pruhy na oranžové srsti. Mají svalnaté tělo s mohutnými předními končetinami a velkými hlavami. Jejich ocasy jsou o něco delší, zatímco ocas je hustý a těžký. Tygři se liší velikostí s průměrným tygrem o rozměrech 98 až 150 palců a zaznamenávají váhu až 800 liber. Tygři jsou také pohlavně dimorfní, ženy menší než samci. Tygři byli distribuováni po celé Asii, ale od té doby zanikli v západní Asii. V současné době zaujímají širokou škálu stanovišť, zejména oblastí kolem vodních útvarů. Dospělí tygři jsou většinou osamělá zvířata a jsou převážně omezeni na své okolí. Tygři se živí velkými zvířaty, přednostně kopytníky.