Kolik tučňáků existuje?

Tučňáci jsou bezproudní, vodní ptáci, kteří patří do řádu Sphenisciformes a čeledi Spheniscidae . Tito ptáci žijí téměř výhradně na jih od Rovníku s výjimkou tučňáka Galapágského, který žije na Galapágských ostrovech v Ekvádoru. Tučňáci se obvykle živí korýši, hlavonožci a rybami, které se nacházejí v moři. Tito ptáci tráví téměř polovinu svého života ve vodě a polovinu na zemi. Zde představujeme druhy tučňáků žijících v dnešním světě.

19. Tučňák makaronský

Balení makarónských tučňáků.

Tučňák makaronský, Eudyptes chrysolophus, je druh tučňáka, jehož rozsah se táhne od Antarktického poloostrova k Subantarktidě. Jeden z 6 druhů tučňáků chocholatý, tučňák makarony rysy žlutý hřeben, černá tvář a horní části a bílé underparts. Tučňáci se živí korýši, hlavně krillem, hlavonožci a malými rybami. Tučňák makarony má jednu z největších populací druhů tučňáků. Nicméně, druh je ještě klasifikovaný jak zranitelný kvůli trvale klesající populaci.

18. Královský tučňák

Královský tučňák na ostrově Macquarie.

Královský tučňák, Eudyptes schlegeli, je druh tučňáka, který žije na sub-Antarktidě Macquarie Island a dalších ostrovech v blízkosti. Jeden z druhů tučňáků chocholatých, královští tučňáci jsou docela podobní ve vzhledu k výše zmíněným tučňákům makaronů, a proto je spor o jejich klasifikaci jako samostatný druh. Jedním z fyzikálních rozdílů mezi těmito dvěma typy je, že královský tučňák má v případě makarónového tučňáka bílou tvář a bradu namísto černé. O těchto dvou druzích je však známo, že se prolínají. Královští tučňáci mohou být viděni ve vodách kolem Antarktidy a strávit větší část svého času na moři než na zemi.

17. Tučňák severní

Severní tučňák skalní.

Také známý jako tučňák Moseley, 99% populace tučňáka severního ( Eudyptes moseleyi ) plemene výhradně na ostrově Gough a Tristan da Cunha v jižním Atlantském oceánu. Tyto tučňáci se živí hlavně krilem a jinými korýši, chobotnicemi, chobotnicemi a rybami. Od padesátých lét, populace tohoto tučňáka prošla 90% poklesem. Je proto klasifikován jako ohrožený druh.

16. Tučňák východní

Východní rockhopper tučňák ( Eudyptes chrysocome filholi ) obývá sub-Antarktida ostrovy lokalizované v Indo-Pacifik oceánu jako Campbell, Auckland, Antipodes, slyšel, Crozet, Prince Edward, Kerguelen, a jiné ostrovy.

15. Vztyčený tučňák

Vztyčený tučňák chocholatý.

Vztyčený tučňák chocholatý ( Eudyptes sclateri ) je druh tučňáka, o němž je známo, že žije pouze na Novém Zélandu. Zde se množí na Antipodech a Bounty Islands. To je primárně kvůli tomuto omezenému rozsahu že tento druh je klasifikován jako ohrožený.

14. Tučňák snares

Nasadí tučňáky.

Snares tučňák ( Eudyptes robustus ) chová na skupině ostrovů volal Snares u jižního pobřeží Nového Zélandu je jižní ostrov. Tučňák je středně velký, 50 až 70 cm. Tučňák má tmavě modro-černý hřbetní povrch a bílý ventrální povrch. Krill, malé ryby a hlavonožci působí jako potrava pro tyto ptáky. Tučňák snares je klasifikován jako zranitelný IUCN.

13. Tučňák Fiordland

Tučňák chocholatý Fiordland ( Eudyptes pachyrhynchus) ) plemena na ostrově Stewart / Rakiura a jihozápadním pobřeží ostrova South Island na Novém Zélandu. Tady, tučňáci hnízdí v koloniích uvnitř hustých mírných lesů. Tučňáci se živí hlavně hlavonožci a do jisté míry i korýši a rybami. Kvůli jeho malé populaci, tučňák Fiordland je ohrožený druh s populacemi sahat mezi 2, 500 k 3, 000 párům.

12. Tučňák žlutooký

Zblízka tučňáka žlutozavého.

Tučňák se žlutýma očima ( Megadyptes antipodes ) je druh tučňáka, který úzce souvisí s malým tučňákem. Tyto tučňáci se chovají podél pobřeží Nového Zélandu na jižním ostrově, stejně jako další blízké ostrovy. Tučňáci jsou středně velcí, měří asi 62 až 79 cm na délku. Tučňáci mají jasně žlutý proužek z očí kolem zadní části hlavy. Jednotlivci žijí až 20 let. Tučňák se žlutýma očima má populaci pouze asi 4000 jedinců a je tak ohroženým druhem. Zavedené predátory a zničení stanoviště jsou největší hrozbou pro tyto tučňáky.

11. Africký tučňák

Africké tučňáci, Jižní Afrika.

Africký tučňák ( Spheniscus demersus ) má rozsah omezený na africké vody. Tučňáci mají černou masku na obličej a výrazné růžové skvrny kůže nad očima. Tučňáci žijí v koloniích rozložených na 24 ostrovech mezi Algoa Bay a Namibií, kde se živí pelagickými rybami a mořskými bezobratlými v pobřežních vodách. Africký tučňák je jedním z nejvíce ohrožených druhů tučňáků žijících dnes a byl klasifikován jako ohrožený IUCN. Pouze 10% populace 1, 5 milionu obyvatel odhadovaných v roce 1910 dnes přežije. Historické vykořisťování tučňáků pro maso, odstranění guana (který sloužil jako hrabání půdy pro tučňáky) pro přípravu hnojiv, úniky ropy a konkurence rybolovu jsou jednou z největších hrozeb, kterým čelí populace tučňáků.

10. Tučňák galapagos

Tučňák galápagos.

Galápagos tučňák ( Spheniscus mendiculus ) je endemický k Galapagos ostrovům a je jediný tučňák žijící severně od Equator. Tučňák má délku 49 cm a hmotnost asi 2, 5 kg. Tito tučňáci se nalézají primárně na Fernandina ostrově a Iasabela ostrově Galapagos ale malé populace jsou také rozptýlené skrz jiné ostrovy. Tučňáci se živí malými rybami a příležitostně korýši. Tučňák Galapagos je klasifikován jako ohrožený poté, co v 80. letech 20. století dosáhl 70% snížení populace.

9. Humboldtův tučňák

Tučňák Humboldt ( Spheniscus humboldti ) je druh tučňáka žijícího v Jižní Americe. Pobřežní Chile a Peru slouží jako místo rozmnožování těchto tučňáků. Tučňák Humboldt je pojmenován po proudu studené vody stejného jména, skrze který plave. Tento druh je klasifikován jako zranitelný podle IUCN. Rozsah tučňáků se pohybuje v rozmezí od 56 do 70 cm. Vyznačují se černou hlavou, kde bílý okraj, který se táhne od obou očí, kolem ušních krytů a brady, se připojuje k hrdlu. Změna klimatu, nadměrný rybolov a acidifikace oceánu jsou největšími hrozbami pro přežití tohoto druhu tučňáků.

8. Magellanův tučňák

Tučňák magellanský.

Magellanova tučňák ( Spheniscus magellanicus ) se množí v pobřežních oblastech Chile, Argentiny a Falklandských ostrovů. Někteří tito tučňáci dokonce stěhují se do Brazílie a jsou občas viděni v pobřežních vodách Rio de Janeiro. Tučňáci rostou na délku 61–76 cm. Tučňáci se vyznačují dvěma černými pruhy mezi prsy. Magellanic tučňáci se živí chobotnicí, krill, sépie a jinými korýši ve vodě. Tento druh je klasifikován jako téměř ohrožený IUCN. Změna klimatu vyvolala zvýšenou četnost extrémních událostí, jako jsou požáry, bouře, extrémy teploty atd., Vyvolaly zvýšené reprodukční selhání těchto tučňáků.

7. Tučňák bílý

Tučňák bílý ( Eudyptula minor albosignata) ) je malý tučňák, který stojí asi 30 cm vysoký. Její jméno získává z bílých znaků na ploutve. Tučňáci hnízdí na ostrově Motunau a poloostrov Banks poblíž města Nového Zélandu Christchurch. Tučňáci se živí malými rybami a hlavonožci. Podle amerického zákona o ohrožených druzích je tučňák bělokorý ohroženým druhem.

6. Tučňák modrý

Malý modrý tučňák.

Malý tučňák ( Eudyptula minor) ) je nejmenší druh tučňáka, který roste v průměru o 33 cm pouze na výšku. Tyto tučňáky lze pozorovat podél pobřeží Nového Zélandu a jižní Austrálie. Kvůli jejich modré peří a malé velikosti, oni jsou laskavě pojmenovaní jako tučňáci víly. Tučňáci se živí drobnými rybami, korýši a hlavonožci. Ačkoliv jsou tučňáci klasifikováni jako nejméně znepokojující, jsou vystaveni lidským poruchám ve svém stanovišti. Některé z těchto tučňáků se utopí v důsledku vedlejšího rybolovu. Olejové skvrny a plastické znečištění jsou také smrtící pro tučňáky

5. Gentoo tučňák

Gentoo tučňák skočí do vody.

Tučňák gentoo ( Pygoscelis papua ) je druh tučňáka úzce spojený s tučňákem Adélie. Nejcharakterističtějším fenotypem těchto tučňáků je široký bílý pruh, který se táhne jako kapota v horní části hlavy. Mají také jasně oranžovou bankovku a poměrně dlouhý ocas. Gentoos dosahuje výšky 51 až 90 cm, což z nich činí třetí největší druh tučňáků. Gentoo tučňáci chovají v mnoha sub-Antarktida ostrovy s hlavními koloniemi založenými v Jižní Georgii, Kerguelen ostrovy, a Falkland ostrovy. Tito ptáci se živí krillem a dalšími korýši a rybami. Lachtani, velryby a tuleň leopardí často loví na gentoos, zatímco mnoho mořských ptáků krade jejich vejce. Kvůli relativně stabilní a velké populaci, IUCN červený seznam osloví tučňáky gentoo jako nejmenší druhy druhu.

4. Tučňák chinstrap

Tučňáci chinstrap.

Tučňák bradavičnatý ( Pygoscelis antarcticus ) žije na ostrovech a březích Antarktidy a jižního Tichého oceánu. Tučňák dostane jeho jméno od úzké černé kapely pod jeho hlavou, která dělá to vypadat, jako by to mělo na sobě helmu. Tyto tučňáci mají průměrnou délku 72 cm a váží přibližně 3 až 5 kg. Druh má cirkulární distribuci. Krill, chobotnice, ryby a krevety tvoří potravu těchto tučňáků

3. Adélie Penguin

Skupina tučňáků Adélie.

Tučňák Adélie ( Pygoscelis adeliae ) je druh tučňáka žijící podél pobřeží Antarktidy a je jedním z nejjižněji rozložených všech mořských ptáků. Tyto tučňáky jsou středně velké s velikostí od 46 do 71 cm. Tučňáci Adélie se vyznačují bílým kroužkem obklopujícím oko a peří na základně bankovky. Tučňáci Adélie se živí hlavně paletou krill a také ledovcovou chobotnicí. Ačkoli populace těchto tučňáků je ještě docela stabilní, změna klimatu ohrožuje budoucí přežití tohoto druhu.

2. Tučňák král

Král tučňáci, Falklandské ostrovy.

Tučňák královský ( Aptenodytes patagonicus ) je druhý největší tučňák po tučňákovi císaře. Dva poddruhy tučňáka krále byly rozpoznány, A. p. patagonicus a A. p. halli. První se nachází v jižním Atlantiku a druhý v jiných částech tučňáka. Král penguins krmení na malé ryby, chobotnice a lucerny. Tučňáci se chovají na subantarktických ostrovech roztroušených na severním úbočí Antarktidy.

1. Tučňák císařský

Tučňák císař se dvěma mláďaty.

Tučňák císařský ( Aptenodytes forsteri ) endemický druh k Antarktidě. To je nejvyšší a nejtěžší ze všech typů tučňáků. Tučňáci dosahují výšky asi 122 cm a hmotnosti mezi 22 a 45 kg. Hlava a hřbetní plocha tohoto druhu je černá, zatímco břicho je bílé a prsa je světle žlutá. Náušnice jsou jasně žluté barvy. Ryby jsou primární potravou pro tyto velké tučňáky, kteří se také živí korýši a hlavonožci. Tučňáci císaře mohou zůstat pod vodou po dobu 18 minut.