Kolik typů gepardů je tam?

Gepard je velká kočka podskupiny Felinae. Oni jsou nalezeni primárně v jižní a východní Africe, také jak v Íránu. Zvířata patří do rodu Acinonyx a vyznačují se štíhlým tělem, tečkovaným kabátem, pruhy černou slzami, hlubokým hrudníkem, dlouhými tenkými nohavicemi a tečkovaným ocasem. Zde je popis pěti existujících poddruhů gepardů.

5. Tanzánský gepard

Tanzanian gepard, také známý jako keňský gepard nebo východní africký gepard ( Acinonyx jubatus raineyi ), je původem z východní Afriky. Tento poddruh gepardů obývá savany a pastviny Tanzanie, Ugandy, Somálska a Keni. IUCN uvádí poddruhy jako zranitelné jako predace, úmrtnost mláďat gepardů a ztrátu stanoviště ohrožuje přežití těchto zvířat. Tanzanian gepardi jsou druhá největší populace geparda po poddruhu jižní Afriky. Tato zvířata však v těchto třech zemích DRC, Rwandy a Burundi zanikla regionálně. Jedná se o největší poddruh gepardů, který měří 110 až 135 cm od hlavy k tělu. Je to druhý nejvýraznější poddruh po severozápadním africkém gepardu. Barva srsti se pohybuje od bílé až nažloutlé až tříbarevné. Gepardi barevných variací, jako je melanismus a ticked, jsou také nalezeni. Kočka má četné kulaté černé skvrny ve většině částech těla kromě na bílé spodní straně. Tyto skvrny se spojují směrem ke konci ocasu a tvoří 4 až 14 tmavých prstenců s bílým chomáčem na špičce ocasu.

4. Súdánský gepard

Gepard Súdán, také známý jako somálský gepard, gepard ze střední Afriky nebo gepard severovýchodní ( Acinonyx jubatus soemmeringii) žije v savanách, pastvinách, pouštích a suchých oblastech střední a severovýchodní Afriky. Populace je roztříštěná v mnoha částech jejich rozsahu a téměř zanikla v Súdánu. Tito gepardi jsou ohroženi ztrátou stanovišť a pašováním na Blízký východ, a proto jsou IUCN klasifikováni jako zranitelní. Sudánský gepard se podobá vzhledu tanzanského geparda. Černé hřbetní body geparda jsou nejvíce rozšířené a oddělené ale být menší než to Tanzanian subspecies. Na zadních nohách však nejsou žádné skvrny.

3. Jihoafrický gepard

Jižní africký gepard nebo Namibijský gepard ( Acinonyx jubatus jubatus ) je nejpočetnější poddruh geparda. Gepard se nachází v savanách delty Okavango, pastvinách Transvaalu, na farmách v Namibii a na suchých oblastech Kalahari. Ačkoli to má nejvyšší populaci mezi jiné subspecies, jižní africký gepard čelí značné hrozbě z lidských činností. V Malawi, Lesothu a DRC zanikla. Divoká kočka je střední velikosti, dospělý samec je dlouhý asi 168 až 200 cm. Jihoafrický gepard má zlatý nebo zářivě žlutý kabát a bílou spodní stranu. Skvrny zvířete jsou hustší než skvrny ostatních poddruhů a jsou výraznější na obličeji.

2. Gepard severozápadní Afriky

Severozápadní africký gepard, také známý jako Saharský gepard nebo gepard Senegal ( Acinonyx jubatus hecki ), je původem ze severozápadní Afriky. Je to jeden z nejvíce ohrožených poddruhů gepardů a je klasifikován jako kriticky ohrožený IUCN. Pouze asi 250 zralých jedinců přežije ve volné přírodě. Vzhled geparda je zcela odlišný od ostatních poddruhů. Srst zvířete je téměř bílá a kratší, skvrny postupně vyblednou od černé na zadní straně až po hnědou na nohou. Tvář téměř postrádá skvrny a dokonce chybí i slza.

1. Asijský gepard

Asijský gepard nebo íránský gepard ( Acinonyx jubatus venaticus ) je nejvzácnější ze všech poddruhů gepardů a nachází se pouze v Íránu. Škála tohoto zvířete byla kdysi rozšířená po celém Arabském poloostrově a na Blízkém východě a dokonce až do Indie. Tento druh je však dnes klasifikován jako kriticky ohrožený IUCN. Nyní přežívá pouze v chráněných oblastech Íránu. Tento poddruh geparda se oddělil od jeho afrického protějšku někdy mezi 32, 000 a 67, 000 lety. Asijský gepard má buff k světle plavé barevné kožešině. Hlava a krk vykazují malé černé skvrny, které jsou uspořádány do čar.