Nativní ptáci Rumunska

Země Rumunska se nachází v jihovýchodní Evropě a je široce známá po celém světě pro středověká města a historickou oblast Sedmihradska, kde je legenda o Dracule tak silně spojena. Nicméně, tento článek není o upírech, ale místo toho se zabývá nativními ptáky, které se nacházejí létání kolem nebe země.

Squacco Heron

Squacco Heron, vědecký název Ardeola ralloides, je druh ptáka, který je malá volavka a člen rodiny volavek Ardeidae. Dospělí tohoto druhu mají délku od 17 do 19 palců (44 až 47 centimetrů) od hlavy k patě. Druh také má rozpětí křídel, který je mezi 31 a 36 se posunuje (80 a 92 centimetrů) na délku. Druhy měly buff-hnědý barevný zadní a obličej, s křídly, které jsou velmi bílé barvy. Druh je také podsaditý, s krátkým krkem a krátkým hustým účtem. Toto druhové stanoviště je v trvalých nebo dočasných mokřadech, které obvykle mají sladkou vodu s velkým množstvím bažinaté vegetace, jako jsou bažinaté pláně, říční údolí, delty, jezera a rýžová pole. Strava tohoto ptáka je většinou tvořena larválním hmyzem, i když je také známo, že jedí ryby, žáby, pulci, měkkýše, malé ptáky a různé druhy hmyzu. Tento druh má obzvláště velký rozsah napříč Evropou, Afrikou a Asií. To jde do Afriky a jižních oblastí v Asii na zimu. Tento druh se nachází od Islandu až po Jihoafrickou republiku a od Portugalska až na východ Kazachstán. Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) Červený seznam, Squacco Heron byl vypsán jako druh nejmenšího zájmu od roku 1988. Nicméně, jeho současný populační trend je neznámý kvůli druhovému velkému rozsahu, ačkoli to je odhadováno to \ t Evropská populace tohoto druhu je stabilní. Hlavní hrozby, kterým čelí Squacco Heron, jsou ztráta a degradace jeho sladkovodních stanovišť v důsledku dřevořezby, spalování dřeva a změn v povodňových režimech rýžových polí. Je také známo, že tento druh je loven a obchodován na určitých místech, jako jsou trhy s léky v Nigérii.

Orel stepní

Orel stepní, vědecký název Aquila nipalensis, je druh ptáka, který je orlem a je členem rodiny ptáků Accipitridae, která zahrnuje orly, jestřáby, nositele, draky a supy. Dospělí tohoto druhu mají délku mezi 24 a 32 palci (62 a 81 centimetrů) a jejich rozpětí křídel je mezi 5, 4 a 7, 1 stopami (1, 65 a 2, 15 metru). Tento druh má převážně hnědé zbarvení těla s černým ocasním perím a letovým peřím. Zobák je žlutý s černým barevným hrotem. Biotop tohoto druhu je v stepích a polopouštních oblastech. Tato druhová strava je většinou tvořena různými malými savci, i když při zimování také konzumuje termity nebo malé ptáky. Tento druh má slušnou velikost v celé Evropě, Africe a Asii. To také jde do Afriky a jižních oblastí v Asii na zimu. Tento druh se nachází v Rumunsku až na východ až k Číně a z Ruska až do Jižní Afriky. Podle červeného seznamu IUCN je stepní orel od roku 2015 zařazen mezi ohrožené druhy a jeho současný populační trend klesá. Hlavní hrozby, kterým čelí stepní orel, jsou úpadek hnízdiště, přeměna jeho stanoviště na zemědělskou půdu a přímé pronásledování, zejména ve východní Evropě. Tento druh je také ohrožen úmrtností způsobenou kolizemi s elektrickým vedením a je ohrožen dopady větrné energie.

Ochrana ptáků v Rumunsku

Existují iniciativy, které byly podniknuty a prováděny politiky, jejichž cílem je pomoci chránit tyto a další původní ptáky, kteří se nacházejí v Rumunsku. Oba výše uvedené druhy byly uvedeny v příloze II Bernské úmluvy a v dodatku II Úmluvy o stěhovavých druzích (CMS), která je rovněž součástí dohody o africko-euroasijských vodních ptácích (AEWA). Squacco Heron je také uveden v příloze I směrnice Evropské unie (EU) o ptácích, zatímco stepní orel je uveden jako součást Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) Příloha II.

Nativní ptáci RumunskaOdborný název
Twite

Linaria flavirostris
Whinchat

Saxicola rubetra
Syrský datel

Dendrocopos syriacus
Orel stepní

Aquila nipalensis
Squacco Heron

Ardeola ralloides
Velký severní potápěč

Gavia immer
Labutí labuť

Cygnus cygnus
Chiffchaffe

Phylloscopus collybita
Uhlí Tit

Periparus ater
Kavka

Corvus monedula