Nativní savci Bolívie

Bolívie má velkou rozmanitost organismů a ekosystémů a je jednou ze zemí, které jsou součástí seznamu zemí s podobným názorem. Nadmořská výška země, která se pohybuje v rozmezí 90 až 6500 metrů nad mořem, usnadňuje rozsáhlou biologickou rozmanitost. Bolívie se skládá ze čtyř druhů biomů, které tvoří 32 ekologických regionů a 199 ekosystémů. V regionech je několik národních parků a herních rezervací, včetně národního parku Madidi, národního parku Noel Kempff Mercado a národní rezervace Eduardo Avaroa Andean Fauna. Země má přes 3000 druhů zvířat včetně 400 druhů savců, 200 obojživelníků, 630 ryb, 270 plazů a 14% světově známých druhů ptáků. Některé z těchto nativních savců z Bolívie jsou uvedeny níže.

Nativní savci Bolívie

Vlněný obří krysa

Vlkodlak obrovský, vědecky pojmenovaný Kunsia tomentosus, patří do skupiny druhů hlodavců hrabat Jižní Ameriky. Je to největší žijící druh hlodavec Sigmodontine. Vlněná obří krysa má krátké končetiny se silnými drápy. Velikost krysy se pohybuje od 19 do 30 centimetrů v délce hlavy a těla, zatímco ocas je poměrně krátký a šupinatý. Tělesná hmotnost se pohybuje od 240 do 630 gramů. Tělo je pokryto tmavě šedou až hnědou hustou a hrubou srstí. Uši jsou poměrně krátké a zaoblené, zatímco samice má čtyři páry struků. Vlněná obří krysa je všežravá, živí se hlavně termity a kořeny trávy. Většinu svého času tráví v doupětech a plemenech dvakrát ročně.

Bolivijská tráva myš

Bolivijská tráva myš, vědecky pojmenovaná Akodon boliviensis, je hlodavce patřící do čeledi Cricetidae. Vyskytuje se v jihozápadní Bolívii a v jihovýchodním Peru a podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) je „nejméně znepokojen“, a to díky své široké distribuci, zejména v chráněných oblastech a její toleranci k úpravám stanovišť. Bolivijská travní myš se pohybuje v rozmezí od 5 do 8 centimetrů v délce těla a je přibližně 7 gramů hmotnosti jako dospělý. Tělo je pokryto hnědou kožešinou s bílým podbřiškem, zatímco ocas je poměrně krátký a je řídce srstnatý. Bolivijská travní myš je všežravá, krmí se hlavně hmyzem a výhonky. Obývá travnaté porosty a shrublands žijící v otvorech na základnách keřů.

Vicuna

Vicuna, známý jako Vicugna vicugna ve vědeckém světě, je jeden z divokých jihoamerických velbloudů žijících v alpských oblastech v Andách a okolí. To je domácí v Peru, Argentina, Bolívie, a Chile, ale to bylo také zavedeno Ekvádor. Bolívie má největší počet Vicunas. Žije ve výšce 3 200 až 4 800 metrů nad hladinou moře a během dne se živí horou a noc tráví na svazích. Vicunové jsou jemní a půvabní. Mají na zádech hnědý vlněný kabát a dlouhý bílý krk a hrudník. Délka těla se pohybuje v rozmezí od 1, 45 do 1, 60 m, zatímco hmotnost je od 35 do 65 kilogramů. Vicunové jsou plachí a mají mimořádné slyšení. Jejich strava sestává z trávy, která roste v shlucích na zemi. Jedná se o rodinu založenou na každé rodině tvořené 6 až 15 dospělými a jejich mladými. Vicunas se narodil v březnu až dubnu s obdobím těhotenství 11 měsíců.

Ohrožení tváří v tvář bolivijským savcům

Určité původní druhy savců v Bolívii jsou ztraceny rychleji než přirozené míry vymírání v důsledku neudržitelného využívání přírodních stanovišť pro tyto druhy lidmi, invazí cizích druhů, klimatických změn a znečištění způsobeného lidskou činností. S rostoucí bolivijskou populací zůstává budoucnost stanovišť jeho savců nejistá. I když opatření na ochranu přírody, včetně deklarování některých stanovišť jako chráněných území, je třeba ještě více udělat pro zajištění budoucnosti těchto savců a jiných živočišných druhů v Bolívii.

Nativní savci BolívieBinomický vědecký název
Vlněný obří krysa

Kunsia tomentosus
Bolivijská tráva myšAkodon boliviensis
VicunaVicugna vicugna
Krab-jíst Raccoon

Procyon cancrivorus
Unduavi Gracile Opossum

Cryptonanus unduaviensis
Marsh jelen

Blastocerus dichotomus
Tschudiho netopýr

Sturnira oporaphilum
Emilia je krátkozraká vačice

Monodelphis emiliae
Bolivijská Vesper Mouse

Calomys boliviae
Peruvian Spider Monkey

Ateles chamek