Největší hlodavci na světě

Hlodavci jsou jedinou největší skupinou savců s asi 1500 zaznamenanými druhy. Nejznámějšími hlodavci jsou krysy a myši, ale na celém světě jsou roztroušeni obří hlodavci v různých ekologických zónách a oblastech. Tito obří hlodavci jsou občas jedeni lidmi jako jídlo v jejich příslušných oblastech. Obří hlodavci se živí převážně rostlinami, ale některé jsou také všežravé.

Chov největších hlodavců na světě

Kapybara

Kapybara je největším hlodavcem na světě a je původem z Jižní Ameriky v oblastech jako je severní Argentina, jižní Venezuela, východně od And a Kolumbie. Jeho délka hlavy a těla se pohybuje mezi 1, 06 a 1, 34 metry, výška ramene je 50 až 62 centimetrů a podle studií ARKive Initiative může vážit od 35 do 66 kilogramů. Kapybara má tupou hlavu, čenich, krátké, částečně síťované nohy a malý ocas. Kožešinový povlak může být tmavě hnědý, načervenalý a nažloutlý, s černými skvrnami na obličeji, hřbetě a vnějším povrchu končetin. Živí se trávou, obilím, ovocem a vodní vegetací, jako je hyacint, protože je to zdatný plavec. Kapybara je aktivní ráno a večer a žije v rodinných skupinách s 10 až 30 zvířaty, vedenými dominantním samcem. Kapybary dosahují pohlavní dospělosti po 12 až 18 měsících, po páření ve vodě, a porodují po 150 dnech těhotenství až 8 mladým.

Severní americký bobr

Bobr je největší hlodavec v Severní Americe. Vypadá jako obří krysa a váží od 16 do 31, 5 kg, s maximální délkou těla 120 cm. Bobr severoamerický má klapku podobnou ocasu a zadním nohám, které pomáhají při plavání. Má také velké drápy na krátkých předních tlapkách. Vnější barva srsti se pohybuje od kaštanu až po černou. Bobr severoamerický má malé oči s membránou, která je chrání před vodou při plavání. Bobr se živí větvičkami, štěkáním a křovinami. Pomocí svých předních zubů může padat obrovské stromy, aby si vybudovaly své logistické bydlení a miniaturní přehrady pro vodu. Bobr severoamerický je noční a tajný a žije v koloniích tvořených dospělým párem a dvěma až šesti mladými. Páří se jednou za rok a po období těhotenství 107 dní dodává 3 až 4 mladé bobry. Kromě stejnojmenné Severní Ameriky se severoamerický bobr nachází v Argentině, Finsku a východním Rusku.

Hoary marmot

Hoary Marmot je největší člen rodiny veverky Severní Ameriky. To je nalezené v alpských oblastech Aljašky, severní Oregon, Montana, a části Idaho. Hoary Marmot váží mezi 2, 5 až 4, 5 kilogramy, a jeho délka těla dosahuje 76 centimetrů v plné zralosti, podle oddělení Aljašky Fish and Game. Hoary Marmot má krátké nohy, malé kulaté uši a hustě chlupatý ocas. Jeho přední tlapky jsou drápkované k pomoci v kopání hrabe, a jeho srst srsti sahá od bílé, stříbro, k šedavě hnědé, a má načervenalý ocas. Hoary Marmot se živí pastvou na trávě, bobulích, kvetoucích rostlinách, kořenech, mechech a lišejníku. Jednou ročně se spáruje a samice porodí 3 až 8 mláďat po 5 týdnech těhotenství. Hoary Marmot žije v koloniích pod vedením dominantního samce, několika chovných samic a jejich mláďat plus drobných samců. Oni zápasit s každým jiný a píšťalka když predátoři jako orli, lišky a kojoti jsou v blízkosti vyděsit je a upozornit jejich kolonie. Hoary Marmot má životnost 13 až 15 let.

Desmarestova Hutia

Desmarest je Hutia také volal Cuban Hutia, je největší hutia druhů. Tento studený všežravý hlodavec pochází ze stanovišť, jako jsou lesy v horách, suchá pobřežní polopouště, polopodzimní lesy, hory a bažinaté oblasti na Kubě. Desmarest Hutia délka od hlavy k tělu je mezi 46 a 60 centimetry, s délkou ocasu 15 k 30 centimetrům. Jeho tělesná hmotnost dosahuje až 8, 5 kg. Silná a hrubá srst má odstíny černé, šedé, hnědé, červené, žluté a smetanové a tenký ocas je pokrytý vlasy. Desmarestova Hutia má krátké nohy a široké nohy s pěti prsty. Jeho strava se skládá z listů, ovoce, kůry, ještěrek a drobných zvířat. Desmarestův Hutia žije ve dvojicích nebo malých skupinách a v noci odpočívá v dutých skalách a stromech. Samci a samice označují své území močí a dosahují pohlavní dospělosti po 10 měsících. Desmarest je Hutia porodí celý rok, po období těhotenství 120 k 126 dnům, k 2 k 3 mláďatům; a mají v zajetí životnost 11, 3 let.

Gambian Pouched Rat

Gambian Pouched Rat je jeden z největších potkanů ​​na světě s 41 centimetrem nápadným dlouhým bílým špičatým ocasem. Na tvářích má sáčky, které se většinou používají k přepravě potravin. Z nosu na špičku ocasu, zralá krysa Gambian měří 75 centimetrů. Krysa samčího druhu Gambian Pouched váží v průměru 1, 3 kg a samice 1, 2 kg podle studií národního parku Kruger. Tento druh krysy je rozšířen podél pobřežního západu a východní Afriky, centrální Afriky, severního východního konce jižní Afriky a jižní Angoly. V těchto regionech se populace Gambijských krysích potkanů ​​nachází v lesích, lesích, zemědělských půdách a dokonce i v předměstských kanalizacích, podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN). Krysa Gambian Pouched má dlouhé tmavé vousy a srst je šedavě bílá, s bledým břichem. Jeho malé oči jsou obklopeny černou oční náplastí a přední malé ruce jsou bělavé a zadní nohy jsou purpurové. Gambijská krysa je všežravá a živí se rostlinami i hmyzem, jako jsou termiti a ovoce. Po páření má období těhotenství 27 dní, po kterém zrodí dva až čtyři mláďata, kteří opustí hnízdo po třech měsících. V některých afrických zemích byla tato krysa vycvičena a používána k vykašlávání nebezpečných pozemních min.

Stav ochrany největších hlodavců

Na rozdíl od jiných ohrožených savců se výše zmíněným hlodavcům nehrozí žádné hrozby. Seznam redakcí IUCN je uvádí jako nejméně znepokojující. To je zčásti jejich odolnost vůči životnímu prostředí a vysoká míra šlechtění.

Největší hlodavci na světě

HlodavecOdborný názevRozsah Max. váha v librách)
CabybaraHydrochoerus hydrochaerisTropická Jižní Amerika232
Severní americký bobrCastor canadensisSeverní Amerika220
Hoary marmotMarmota caligataPacifik severozápadní Severní Amerika66
Desmarestova HutiaCapromys piloridesKuba18.7
Gambijská krysaCricetomys gambianusSubsaharská Afrika3