Obyvatelstvo červených pand: Důležitá fakta a čísla

Červená panda patří do nadskupiny Musteloidea, která zahrnuje mývalové, lasice a skunky, přesto je to jediný druh v jeho konkrétní rodině, Ailuridae. Červená panda je původem z jihovýchodních oblastí Číny, Nepálu, Indie, Myanmaru a Bhútánu. Tento druh lze nalézt po celé východní oblasti himalájského pohoří, kde preferuje zalesněná stanoviště. To je rozděleno do dvou poddruhů: Styan je červená panda a západní červená panda.

Tento savec je snadno identifikovatelný podle rezavé červenohnědé kožešiny, bílého ocasu a bílého značení obličeje. Roste na délku mezi 20 a 25 palci a má ocas 11 až 23 palců. Muži jsou o něco větší než samice, s průměrnou hmotností mezi 8, 2 a 13, 7 libry, zatímco ženy váží mezi 6, 6 a 13, 2 libry. Strava červené pandy sestává hlavně z bambusu, ačkoli to je také známé konzumovat hmyz, ptáky a vejce.

Stav ochrany a ohrožení

Za posledních 18 let, které představují 3 generace v životě pandy červené, se velikost populace tohoto druhu snížila přibližně o 50%. Vzhledem k této významné ztrátě a skutečnosti, že se očekává, že její obyvatelstvo bude nadále klesat, je červená panda zařazena mezi ohrožená území Červeného seznamu Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN).

Tento druh je ohrožen řadou faktorů, včetně odlesňování, degradace stanovišť, pytláctví a nemocí. Ztráta stanoviště se vyskytuje pomaleji než úbytek obyvatelstva, odhadovaný na přibližně 25% pokles za posledních 18 let. V současné době je k dispozici červená panda přibližně 55 000 čtverečních mil půdy ve fragmentovaných biotopech. Zabírá pouze polovinu této oblasti. Vzhledem k tomu, že jeho stanoviště je roztříštěné, je stále obtížnější najít jeho primární zdroj potravy. Navíc, pytláctví se zvyšuje, protože červená panda se stala populárnější v nelegálním obchodu se zvířaty. Tento druh je také loven a zabíjen pro svůj cenný kožich.

Další vážnou hrozbou pro pandu červenou je nemoc. Tento druh má vysokou pravděpodobnost nakažení psími psinkami i po očkování. Tato choroba je obzvláště smrtící pro červenou pandu. Nedávno, riziko chytání této nemoci se zvětšilo, protože lidé porušují stanoviště červeného pandy pro zemědělské nebo lovecké účely, přinášejí s nimi psy infikované psími psinkami.

Populace Red Panda ve volné přírodě

Současná populace červené pandy je těžké odhadnout a pohybuje se od 2 500 do 20 000. Jak bylo zmíněno, tyto červené pandy jsou rozšířeny do několika zemí.

Čína, například, je doma k jen přes 42% všech červených panda stanovišť a jak 1999, má červenou pandu populace mezi 3, 000 a 7, 000.

V Indii, populace je věřil být mezi 5, 000 a 6, 000. Tyto červené pandy žijí mezi 20 chráněných oblastí, včetně národního parku Singalila, národního parku Khangchendzonga a národního parku Namdapha.

Nepál je věřil mít velmi malou populaci jen pár set, který být rozptýlen v několika chráněných oblastech, včetně Annapurna chráněné oblasti, Sagarmatha národní park, Rara národní park, a Kanchenjunga chráněná oblast.

Pro Bhútán a Myanmar nejsou k dispozici žádné odhady počtu obyvatel. V Bhútánu, výzkumníci věří, že červená panda je poměrně běžná mezi 7, 874 stop a 12, 139 stop nad hladinou moře. Červená panda byla nalezená v Myanmaru skrz Kachin provincii v Mount Majed, Emaw Bum oblast, Hkakaborazi národní park, a Hponkanrazi přírodní rezervace.