Osm kočičích druhů rodu Leopardus

Malé, strakaté kočky rodu Leopardus patří do čeledi Felidae. Rod zahrnuje osm druhů koček, nejmenší je kodkod a největší ocelot. Kodkod je také nejmenší druh kočky žijící v Americe. Níže je uveden seznam, který popisuje jedinečné vlastnosti osmi druhů rodu Leopardus .

8. Colocolo

Leopardus colocolo je malý druh kočky, který se pohybuje v centrální a severní Chile, kde se nachází na západních svazích And. Bylo rozpoznáno sedm poddruhů tohoto druhu. Kočka je malá a podsaditá s délkou těla 56 až 67 cm a délkou ocasu 29 až 32 cm. Průměrná hmotnost kočky je kolem 3 kg. Nominovaný poddruh, L. c. colocolo, má tmavě šedou až načervenlou srst s rezavými skořicovými barevnými pruhy na bocích, černé skvrny na hrudi, ocas s načervenalými kruhy, bílé podložky a nohy s tmavě hnědými barevnými pruhy. Většinu jejich stravy tvoří drobní savci, jako jsou morčata a drobní ptáci. IUCN je tento druh označen jako „Blízko ohrožený“.

7. Geoffroyova kočka

Geoffreyova kočka.

Leopardus geoffroyi se pohybuje v částech jižní a střední Jižní Ameriky. Divoká kočka má podobnou velikost jako kočka domácí. Barva srsti se liší od šedavého v jižních částech jejího rozsahu až po hnědavě žlutou na severu. Hlava, krk, obličej, ocas a nohy kočky mají mnoho tmavých pruhů a černých skvrn. Podložky jsou krémově zbarvené až bílé. Tento druh Leopardus se nachází v nadmořských výškách a 3 300 m. Pro tyto zvířata jsou preferovanými stanovišti scrublands, pastviny, otevřené lesy a močály. Nacházejí se v nadmořských výškách od 10 800 metrů. Kočky jsou vrcholovými predátory v ekosystému, které obývají, a kořistí na hlodavcích, hmyzu, rybách, obojživelníků a ještěrkách. Kočka Geoffroy má jedinečné chování spočívající na zadních nohách pomocí ocasu jako podpěry. V této poloze kočka prohlédne okolní krajinu.

6. Kodkod

L eopardus guigna je nejmenší kočka nalezená v Americe. Obývá smíšené mírné deštné pralesy ve středním a jižním Chile a části Argentiny sousedící s Chile. Kočka je aktivní jak ve dne, tak v noci, ale vyhýbá se tomu, aby se během dne vynořila na otevřeném prostranství. Živí se širokou škálou hlodavců, drobných ptáků, ještěrek, atd. Ve svém stanovišti. Dokáže efektivně vylézt stromy. Kočka má malou hlavu a její velikost se pohybuje od 37 do 51 cm. Kodkod má barvu srsti od šedohnědé po hnědožlutou. Má silný ocas a velké nohy. Kožešina má tmavé skvrny, které se prolínají na krku a ramenou a vypadají jako tečkované pruhy. Tam jsou dva poddruhy kodkod, Leopardus guigna guigna a Leopardus guigna tigrillo .

5. Kočka jižní Tiger

Leopardus guttulus je druh kočky, který se nachází v jihoamerických zemích Argentiny, Paraguaye a Brazílie. Divoká kočka je nápadně podobná kočce a do roku 2013 nebyla považována za samostatný druh. Jižní tiger kočka má žlutě okrový barevný kabát a černé rozety. Ačkoli to je těžké rozlišovat jižní tygří kočku od oncilla, bývalý má kožešinu s tmavším pozadím, větší rozety a menší ocas. IUCN tento druh považuje za „zranitelný“.

4. Andská horská kočka

Leopardus jacobita je ohrožený druh Leopardus, který obývá vyšší výšky (1800 m k 4000 m) v Andách. Velikost dospělých koček tohoto druhu se pohybuje od 57, 7 do 85 cm. Kočka má popelavě šedou srst, černý nos a rty a bílé oblasti kolem rtů a tváří. Boky mají žlutohnědé skvrny. Přední končetiny mají tmavé skvrny a zadní nohy mají tmavé kruhy. Tmavě hnědé barevné linie se táhnou od rohů očí těchto koček k jejich lícím. Ocas je huňatý s 6 až 9 hnědými až černými kroužky. Tato zvířata se živí především horskou viscachou. Andská horská kočka je IUCN uznána jako „ohrožený“ druh. Jen asi 2500 jedinců tohoto druhu dnes přežije ve volné přírodě. Ztráty a degradace stanovišť a lov jsou hlavními hrozbami pro populaci andských horských koček.

3. Ocelot

Ocelot v Brazílii.

Leopardus pardalis, druh Leopardus s deseti poddruhy, se nalézá značně v Jižní Americe, centrální Americe, Mexiku a některých částech jižního USA. V rámci svého sortimentu ocelot zaujímá široké spektrum stanovišť včetně mangrovů, savan, trnových lesů, tropických lesů atd. Kočka je největší druh Leopardus . To bylo jednou loveno bez rozdílu pro jeho kožešinu, ale ochrana tohoto druhu pomohla obnovit obyvatelstvo k úrovni to ocelot je nyní označen jako “Least Concern” druh v IUCN červeném seznamu. Velikost kočky se pohybuje od 55 do 100 cm. Podložky a krk kočky jsou bílé. Barva hřbetního povrchu se liší od krémové až načervenalé až šedé. Ocas ocelot je tenký a pruhovaný nebo kroužkovaný. Černé skvrny, pruhy a pruhy označují srst kočky. Oči jsou hnědé barvy. Oceloti jsou krepuskulární a noční povahy. Vedou osamocené životy a označují svá území pachovými značkami, hromaděním hnoje a postřikem moči. Vačice, hlodavci, drobní ptáci, pásovci, plazi a hmyz tvoří základ kořisti těchto divokých koček.

2. Oncilla / Northern Tiger Cat

Oncilla spí na stromech v Ekvádoru.

Leopardus tigrinus je druh kočky, který obývá oblačné lesy, subtropické vysočiny, scrublands a Cerrado Střední Ameriky do centrální Brazílie v Jižní Americe. Kočky se pohybují v rozmezí od 38 do 59 cm od hlavy až k patě ocasu a váží přibližně 1, 5 až 3 kg. Barva srsti je tmavě okrová až světle hnědá a je potažena černými nebo hnědými růžičkami. Podsady jsou bledě zbarvené a tečkované a ocas je prstencovitý. Nohy oncilly jsou také strakaté s velikostí míst klesající dolů nohou. Kočka se honí svou kořistí a pak na ní pije, aby ji zabila. Kočka se živí hlodavci, ještěrky, malými ptáky, žáby stromů atd. Oncilla je dále rozdělena do čtyř poddruhů. Tato zvířata jsou na seznamu Červeného seznamu IUCN označena jako „zranitelná“ jako ztráta stanoviště, odlesňování a pytláctví ohrožuje přežití tohoto druhu.

1. Margay

Margay v Kostarice.

Leopardus wiedii je druh kočky, který obývá stálezelené a listnaté lesy jižní a střední Ameriky. Tyto kočky mají hnědou barvu srsti s černými rozetami a pruhy. Podložky jsou vybledlé do bílé barvy. Ocas má tmavé pruhy a na špičce je černý. Margay se velmi podobá ocelot, ale odlišuje se od něj přítomností delšího ocasu a nohou, menší hlavy a větších očí. Druhy váží přibližně 2, 6 až 4 kg. Zvířata tráví většinu svého života na stromech, ale občas přichází na zem. Jedná se o striktně noční druh, který loví opice, ptáky, žáby stromové, ještěrky atd. Druh je jedním ze dvou druhů koček, které mohou efektivně vylézt po hlavě stromu. Jedná se o osamocená stvoření, která označují území močením a zanecháním škrábanců na předmětech na svém území. Kočky byly hlášeny s použitím sluchové mimikry, čímž napodobují zvuk kořisti, aby oklamaly kořist, aby se k nim dostali. Deset poddruhů margay bylo uznáno. Kočka je rozpoznána jako „téměř ohrožená“, protože zachycení nezákonného obchodu s domácími zvířaty, lov a ztráta stanovišť ohrožují existenci tohoto druhu.