Pět Cat Druhy Prionailurus Rod

Pět existujících druhů malých koček rodu Prionailurus pochází z Asie.

5. Kočka s plochou hlavou

Plochá kočka.

Prionailurus planiceps je jedním z pěti druhů Prionailurus, který se nachází na ostrovech Borneo, Sumatra a pevninské oblasti Thajsko-malajského poloostrova. V jeho dosahu, druh obývá nížinné tropické deštné pralesy a preferuje žít ve sladkovodních stanovištích. Jak naznačuje název kočky, kočka s plochou hlavou má velmi depresivní lebku s prohloubením podél nosu až po konec tlamy. Kočka má také velmi dlouhé psí zuby. Barva srsti se liší od červenohnědé u hlavy až po tmavě hnědou vzadu. Hruď je bílá a břicho je strakaté bílé. Brada a tlama jsou také bílé. Velikost kočky se pohybuje od 41 do 50 cm.

Tento druh je sám o sobě a noční. Ryby představují většinu stravy této kočky. Kočka s plochou hlavou je v současné době klasifikována jako ohrožená IUCN, protože masivní zničení mokřadů v oblasti tohoto druhu drasticky snížilo počet obyvatel tohoto druhu.

4. Zrezivělá kočka

Zrezivělá kočka.

Prionailurus rubiginosus je malá kočka rodu Prionailurus, která žije v suchých a vlhkých listnatých lesích Indie, Nepálu a Srí Lanky. Kočka má délku pouze asi 35 až 48 cm. Kožešina kočky je většinou šedá s rezavými skvrnami na bocích a zádech. Spodní strany jsou bílé s tmavými skvrnami. Tvář má šest temných pruhů na obou stranách hlavy. Dva poddruhy kočky jsou Prionailurus rubiginosus rubiginosus a Prionailurus rubiginosus phillipsi . Zrezivělé kočky se živí hlodavci, ptáky, ještěrky atd. O jejich chování je málo známo díky jejich noční a nepolapitelné povaze. Tento druh je označen jako Blízko ohrožený na Červeném seznamu IUCN, protože roztříštěnost a ničení biotopů působí jako hrozba divoké populaci těchto koček.

3. Rybářská kočka

Rybářská kočka.

Prionailurus viverrinus obývá mokřadní stanoviště jižní a jihovýchodní Asie a nachází se v blízkosti řek, jezer, potoků, bažin a mangrovů. Kočka je největší druh Prionailurus a má délku od 57 cm do 78 cm. Kožešina tohoto druhu je na hřbetním povrchu šedá až olivově šedá a spodní strana je bílá. Po tvářích se táhnou dva tmavé pruhy a čtyři proužky se rozprostírají od vrcholu očí k uším a dosahují k rameni. Rameno má tmavé pruhy, zatímco boky a strany mají oválné nebo kulaté skvrny. Rybářská kočka je především osamělá a noční zvířata. Je také výborným plavcem a může plavat i pod vodou. Ryby představují hlavní dietu kočky, ale také kořisti na hlodavcích, ptácích, hmyzu. Příležitostně, kočka také spotřebuje mršinu, obojživelníky a plazy doplnit dietu. V současné době IUCN uznává rybářskou kočku jako zranitelný druh, protože pronásledování lidmi a ničení biotopů vyvolaly pokles populace tohoto druhu. Rybářská kočka je státní zvíře východního indického státu Západní Bengálsko.

2. Mainland Leopard Cat

Prionailurus bengalensis.

Prionailurus bengalensis je druh Prionailurus, který je rozšířen po celé jižní Asii, východní Asii a jihovýchodní Asii. V rámci svého širokého spektra obývají různá stanoviště včetně tropických stálezelených lesů, jehličnatých lesů a subtropických listnatých lesů. Kočky leopardí také žijí v biotopech upravených lidmi, jako jsou cukrové třtiny a plantáže palmového oleje.

Kočka leopardí je štíhlejší a má delší nohy než domácí kočka, ale obě mají téměř stejnou velikost. Bílá tlama je krátká a úzká. Hlava kočky má dva tmavé pruhy, které vycházejí z očí nahoru a dva tmavé pruhy, které se táhnou od rohů očí směrem k uším. Krátké bílé pruhy vedou od očí směrem k nosu. Tmavě srst na zádech je označena různě velkými černými skvrnami, zatímco spodní strany jsou bílé. Ocas má černý hrot a nezřetelné kroužky směrem ke špičce. Délka těchto koček se pohybuje mezi 38, 8 a 66 cm. Byly rozpoznány dva poddruhy Prionailurus bengalensis, P. b. bengalensis a P. b. euptilura .

Kočky leopardí jsou především noční a osamělé povahy. Loví a loví malé savce, ptáky, obojživelníky a hmyz. Kočky jsou vynikající horolezci a často tráví dlouhé hodiny na stromech lovících brouky a hlodavce. Ačkoli tento druh je vzhledem k širokému rozšíření považován za nejmenší druh, čelí značným hrozbám pro přežití.

1. Sunda Leopard Cat

P rionailurus javanensis obývá nížinné tropické stálezelené lesy a určitá lidská stanoviště na ostrovech Sundaland. Rozsah tohoto druhu zahrnuje Filipíny, Borneo, Sumatra, Java, a Bali. Kočka Sunda leopard je o něco menší než kočka domácí. Velikost tohoto druhu se pohybuje od 38, 8 do 66 cm. Upperparts tohoto druhu je šedohnědý barevný zatímco underparts jsou bělavý. Zadní strana má kulaté hnědé skvrny. Černá čára se táhne od očí k zadní straně. Bílá tlama je úzká a krátká. Hlava má dva výrazné tmavé pruhy. Strakatý ocas má tmavé nezřetelné kroužky a černý hrot. Pět poddruhů koček Sunda leoparda je P. j. javanensis, P. j. sumatranus, P. j. borneoensis, P. j. heaneyi, a P. j. rabori . Tyto kočky se živí především hlodavci a příležitostně i gekony a obojživelníky.