Plazi Kazachstánu

Kazachstán se nachází na severu středoasijských národů. Hraničí s Čínou na východě, na severu s Ruskem a částečně na západě Kaspického moře. Tam je významná topografická variace v zemi. Většina země leží mezi 200 a 300 m nad mořem. Tento rozsah je vhodný pro přežití mnoha plazů, a proto je domov pro různé druhy plazů. Lidská činnost však byla zničující při ničení životního prostředí. Když se to stane, plazí se ohroženi, což vede k ochraně některých z nich. Ruská želva a zmije jsou některé z nejvíce ohrožených plazů v zemi.

Ruská želva

Plaz Agrionemys horsfieldii je malý druh želvy, který se pohybuje mezi 13 a 25 cm na délku. Muži jsou menší než samice a mají delší ocasy zastrčené do stran. Želvy mají čtyři nohy na nohou. Jejich barvy se liší, ale jejich skořápky jsou obvykle černé nebo hnědé. Oni se živí květy a plevelem, ukazovat herbivorous chování. Chov začíná námluvou, kde mužská hlava bičí, krouží nebo kousne ženská přední končetiny. Když se podepíše, muž se zvedne zezadu a jejich páření zahrnuje pískání zvuků. Ruské želvy jsou obyčejné v suchých a suchých zemích. Nicméně, tam je mnoho z těchto plazů držených v zajetí v mnoha částech země oni drží zvířata venku po celý rok. Nicméně, v chladnějších částech země oni jsou drženi venku během teplých měsíců.

Louka Viper

Plaz Vipera ursinii je malý typ hada s průměrem 40-50 cm. Je to nejmenší zmije ve svém regionu. Má úzkou hlavu a tlusté tělo, které jí dodává drsný vzhled. Nachází se po celé zemi bez známých poddruhů. Tento druh je zranitelný kvůli zničení jejich stanoviště v důsledku změn v zemědělství a klimatu, zejména v horských oblastech. Strava je tvořena živočišnými druhy, jako jsou ještěrky, ptáci, pavouci a brouci. Vzhledem k sezónním výkyvům je však strava převážně bezobratlých mezi červencem a srpnem, zatímco obratlovci jsou pro zbytek roku důležití. Používají jed, aby zabili svou kořist.

Písek ještěrka

Ještěrka Lacerta agilis je pohlavně dimorfní, přičemž obě pohlaví mají hřbetní a boční pruhy značení. Samci však mají jemnější označení než samice. Mohou dosahovat délky asi 25 cm. Jejich stanoviště většinou zahrnuje nížiny, kde se vyskytují písečné duny. Mohou také žít v umělých stanovištích, jako jsou hranice pole, železnice a silnice. Samice kladou vejce do volného písku, kde je teplo inkubuje. Snižují inbreední depresi chovem se vzdálenými příbuznými. Ještěrky jsou považovány za ohrožené a zákony je chrání před vykořisťováním.

Kaspické whipsnake

Dolichophis caspius je možná největší druh hadů v Evropě. V Kazachstánu se nachází hlavně na západní straně země. Had je jedovatý a je aktivní během dne. Jejich stanoviště jsou rozložena podél nížin. Mají rádi travnaté plochy s několika keři, ale mohou také zůstat ve vlhkém prostředí. Jeho strava se skládá z malých obratlovců, kde je kousne bez varování. Samci jsou větší než samice. Samec drží samici u krku během chovu. Akt začíná asi tři roky, kdy samice leží mezi 5 a 18 vejci v jedné spojce. Mláďata se podobají dospělým, a proto neprocházejí změnami životního cyklu. Had není ohrožen, a proto neexistují žádná právní opatření, která by je zachovala.

Plazi Kazachstánu

Nativní Plazi KazachstánuOdborný název
Písek ještěrkaLacerta agilis
SheltopusikPseudopus apodus
Terrapin evropský rybníkEmys orbicularis
Diadem SnakeSpalerosophis diadema
Ruská želvaAgrionemys horsfieldii
Kaspické whipsnakeDolichophis caspius
Hladký hadCoronella austriaca
Louka ViperVipera ursinii
Viviparous ještěrka

Zootoca vivipara
Desert Lidless Skink

Ablepharus deserti