Populace ledních medvědů po celém světě: Důležitá fakta a čísla

Polární medvěd je druh medvěda, který je původem z polárního kruhu, který zahrnuje Arktický oceán. Tento druh medvěda se přizpůsobil extrémně drsným a mrazivým podmínkám a většinu svého času tráví na mořském ledu, kde loví tuleňů. Tento druh je jedinečný v tom, že je považován za mořského savce kvůli množství času, který tráví na moři. Většina z tohoto času je utracena sama jako lední medvědi nežijí v baleních nebo skupinách. Lední medvěd je jedním z největších svého druhu, přičemž dospělý samec váží mezi 772 a 1 543 liber.

Hrozby A Ochrana Ledního Medvěda

Lední medvěd byl zařazen do seznamu IUCN Red List jako zranitelný druh od roku 2005. Před počátkem 70. let minulého století tento druh trpěl významným neudržitelným lovem. V roce 1973 podepsalo několik zemí Mezinárodní dohodu o ochraně ledních medvědů a jejich stanovišť, která zakázala zabíjení tohoto druhu pro komerční účely. V posledních několika desetiletích došlo k určitému úspěchu v udržování a dokonce zvyšování populace ledních medvědů, které se nacházejí ve volné přírodě. Snahy o zachování jsou však choulostivé. Během následujících 34, 5 let se stále odhaduje, že populace ledních medvědů by se mohla snížit o více než 30%.

Polární Medvědi V Divočině

V současnosti žije ve volné přírodě 22 000 až 31 000 ledních medvědů. Tyto divoké lední medvědi jsou rozděleni do 19 poddruhů, z nichž 13 lze nalézt v Severní Americe. Ve skutečnosti, 60 až 80% všech ledních medvědů obývá kanadské území. V severní Americe, tento druh byl zaznamenán jak daleký jih jako Hudson zátoka a v několika umístěních mezi západní oblastí Grónska a Baffin zátokou. Venku Severní Ameriky, lední medvědi žijí v Rusku, Norsku a Dánsku. Tito medvědi byli viděni mimo tento rozsah, mít se vznášel podél na mořském ledu.

Nicméně, stav ledních medvědů je někdy zpochybňován experty. Jedním z důvodů je to, že sledování divokých populací ledních medvědů je obtížný, drahý a pracovně náročný podnik. To typicky zahrnuje létání přes oblasti Arktidy, střílet sedativové šipky, a přistání vedle upokojeného medvěda aby připojil sledovací obojek nebo nějaké jiné značkovací zařízení. Kvůli tomuto procesu jsou informace nedostatečné pro 9 z 19 poddruhů. Z dostupných výzkumů vyplývá, že do roku 2050 by populace ledních medvědů mohla utrpět 30% pokles.

Polární medvědi v zajetí

Lední medvědi jsou drženi v množství zoo po celém světě, od USA k Číně a přes Evropu. Většina z těchto exponátů zahrnuje tekoucí vodu, velké bazény a plochy s trávou a jinými rostlinami. Přes tyto specializované uzávěry a kontrolované diety, mnoho jednotlivců a organizací kritizuje zoologické zahrady, které drží lední medvědí exponáty. Tito kritici, s podporou vědeckého výzkumu, navrhnou, že držet tato zvířata v zajetí vyústí v emocionální trauma, známý jako zoochosis. Jiní navrhnou, že udržování malých populací ledních medvědů v zoologických zahradách pomáhá zvýšit povědomí o těch zvířatech žijících ve volné přírodě, která podporuje větší úsilí o ochranu.