Sedm druhů divokých koček Afriky

Divoká stanoviště v Africe se hemží divokou zvěří. Kontinent je domovem bohaté rozmanitosti divoké flóry a fauny. Velké dravce včetně divokých koček různých velikostí se potulují po lesích a savanách Afriky. Zde jsou uvedeny druhy divokých koček, které žijí na kontinentu:

7. Africký lev

Panthera leo se nachází v Asii a Africe. V latter kontinent, rozsah lvů velmi klesal přes století a je nyní omezený na rozptýlené lokality v různých částech Afriky kromě severu. Savanské pastviny s řídce rozloženými akátovými stromy jsou preferovanými stanovišti afrických lvů. Africký lev je druhým největším členem rodiny koček po tygrovi. Je to vrcholový predátor v ekosystému, v němž žije. Lvi jsou především noční nebo krepuskulární povahy a vysoce společenští, což je vlastnost, která se liší od většiny ostatních druhů koček. Kopytníci tvoří největší část základu lví kořisti. Mužské lvi jsou identifikováni svými hřívami. IUCN uvádí leva zranitelného na červeném seznamu. Ztráta lokalit, konflikty mezi lidmi a zvířaty a pytláctví jsou největší hrozbou pro populace lvů v Africe.

6. Gepard

Acinonyx jubatus je velký druh kočky, který se nachází v Africe a v některých částech Asie. V bývalém kontinentu se gepard nachází především v jižních a východních částech kontinentu. Volba stanoviště těchto zvířat je silně závislá na dostupnosti kořisti a tak se liší od otevřených savan do lesů. Otevřený prostor s rozptýleným porostem vegetace je pravděpodobně nápadem geparda. Ačkoli tyto kočky inklinují se vyhnout hornatým oblastem, oni byli nalezeni ve výškách jak vysoce jak 13, 000 ft. Čtyři z pěti poddruhů geparda se nachází v Africe. Jedná se o kriticky ohrožený gepard severozápadní Afriky, zranitelný gepard ze Súdánu, zranitelný gepard jižní Afriky a zranitelný gepard z Tanzánie. Černé slzy podobné tváří v obličeji jsou nejvýraznějším rysem geparda. Má také strakatý kabát, štíhlou postavu a hluboký hrudník. Ocas geparda je dlouhý a strakatý a má dlouhé štíhlé nohy. Gepard loví přes den a má širokou kořist základny. Pytláctví, pronásledování, ztráta stanovišť a fragmentace jsou některé z největších hrozeb pro populace gepardů.

5. Africký Leopard

Panthera pardus je velká divoká kočka, která se vyskytuje v částech Afriky a Asie. P. str. pardus je poddruh leoparda nalezený v Africe. Leopard prospívá v subsaharské Africe, ale zmizel z některých částí kontinentu, jako je severní Afrika. Tyto kočky jsou vysoce přizpůsobivé a mohou žít v široké škále stanovišť, jako jsou deštné pralesy a savany. Levharti se pohybují ve velikosti od 90 do 190 cm od hlavy k tělu. Barva srsti se pohybuje od zlaté po světle žlutou a skvrny jsou uspořádány jako rozety. Leopardi jsou obecně noční povahy, ale v západní Africe, leopardi projevují denní chování a lov v hodinách soumraku. Jsou to agilní lezci a odborníci. Leopardi mohou běžet rychlostí více než 58 km za hodinu. Tato zvířata mají širokou kořistní základnu, která zahrnuje jeleny, hlodavce, primáty, pakoně, zebry, springbok a další. Leopardi v Africe jsou ohroženi ničením biotopů, fragmentací a také pytláctví a pronásledováním.

4. Africká zlatá kočka

Caracal aurata je divoká kočka, která se nachází pouze ve střední a západní Africe. Kočka obývá deštné pralesy, vysoké moorlands, bambusové lesy a lesy mraků v jeho dosahu. Zlatá kočka se nachází v nadmořské výšce až 3 000 m. Velikost kočky se pohybuje mezi 61 až 101 cm, zatímco ocas je dlouhý 16 až 46 cm. Barva srsti kočky se liší od načervenalé až šedavé, zatímco distribuce a barva skvrn na srsti se liší. Africká zlatá kočka je velmi nepolapitelný tvor, a proto je málo známo o chování tohoto druhu. Hlodavci, hyraxy stromů, ptáci atd. Jsou hlavní kořistou těchto koček. Lov bushmeat a ztráta a poškození stanovišť ohrožuje populace této kočky. Je uveden jako Zranitelný na seznamu IUCN Red List.

3. Serval

Leptailurus serval nebo tierboskat je druh divoké kočky nalezený v Africe. Zvíře preferuje stanoviště s dostatkem krytí a blízkostí vodních útvarů. Oni jsou obvykle nalezeni v savanách nebo mokřadních stanovištích. Velikost serválu se pohybuje od 67 do 100 cm a výška v rameni je asi 54 až 62 cm. Délka ocasu je asi 30 cm a má černý hrot. Barva srsti se mění mezi buff až zlatavě žlutou a vyznačuje se nápadnými pruhy a skvrnami v černé barvě. Karakal je osamělý tvor, který zůstává aktivní jak ve dne, tak v noci. Území těchto koček zahrnuje asi 10 až 32 km2. Páření probíhá v různých časech za rok. Kvůli stabilním existujícím populacím tohoto druhu, caracal je klasifikovaný jak Least Concern druh IUCN. Ačkoli pytláctví této divoké kočky se výrazně snížilo v důsledku přijetí ochranných opatření, degradace stanovišť je i nadále hrozbou pro budoucí přežití tohoto druhu.

2. Caracal

Karakal caracal je divoká kočka nalezená v Africe a Asii. Žije v široké škále stanovišť, jako jsou lesy, savany, polopouští, atd., A může žít v nadmořských výškách až 9 800 ft. Délka dospělých samců je kolem 78 cm, délka samic je okolo 73 cm. Výška v ramenou se pohybuje mezi 40 a 50 cm. Mezi nejvýraznější rysy obličeje karafy patří ústa načrtnutá černým písmem a uši s černými chomáčky na špičkách. Barva srsti se liší od písčité až červenohnědé až po černou. Tyto divoké kočky jsou především noční, teritoriální a nepolapitelné v přírodě. Ptáci, hlodavci, drobní savci tvoří základ kořisti těchto zvířat.

1. Černá kočka

Felis nigripes je nejmenší divoká kočka žijící v Africe. Kočka je endemická do jižní Afriky, kde přežívá v polosuchých biotopech regionu, jako jsou suché savany, karoo semidesert, travní porosty, atd. Žije ve výškách od hladiny moře až po 6 600 ft nad hladinou moře. Délka samců tohoto druhu se pohybuje od 36, 7 do 43, 3 cm, u samic je to přibližně 36, 9 cm. Délka ocasu se pohybuje od 16, 4 do 19, 8 cm u samců. Barva srsti černé kočky se pohybuje od tawny až po skořici-buff. Srst má také hnědé nebo černé skvrny. Tyto kočky se živí hlodavci, ptáky, zajíci a dalšími malými kořistemi. Používají pronásledování k lovu své kořisti. Tato zvířata jsou zřídka spatřena kvůli jejich extrémně solitární a přísně noční povaze. Kočka černošská, na rozdíl od většiny ostatních koček, je chudý horolezec. Pytláctví pro bushmeat, dopravní nehody a pronásledování jsou některé z hrozeb pro tento druh. Kočka černošská je uvedena na seznamu IUCN Red List jako zranitelný druh.