Somálské ohrožené savce

Somálští divokí psi, somálští divokí osli a hirolas čelí v Somálsku vážným hrozbám. Somálsko se skládá ze suchých a polosuchých oblastí a je domovem více než 170 druhů savců. Tito savci se pohybují od šermů, krys a ježků až po slony a žirafy. Většina těchto zvířat je v zemi ohrožena.

Somálské ohrožené savce

Somálský divoký prdel (Equus Africanus somaliensis)

Somálský divoký osel obývá severovýchodní oblast Somálska, v suchých a polosuchých travních porostech a křovinách. Je to poddruh afrického divokého zadku. Zvíře se zdá být šedé s bílým břichem. Vyznačuje se vodorovnými černobílými pruhy na nohách. Úzké a malé kopyta pomáhají rychle se pohybovat. Jeho ocas je všívaný a je vzpřímený a tenký. Somálský divoký osel žije v malých stádech a používá kopy jako ochranu před predátory. Stáda nejsou trvalá z důvodu nedostatečného stravování v suchých stanovištích. Zvířata se živí trávou a keři a pouštními rostlinami a jsou nejaktivnější za svítání a soumraku. Doba těhotenství trvá téměř rok a samice je připravena k chovu ve dvou letech věku. Environmentální stav somálského divokého osla je kriticky ohrožen a je neustále ohrožován lovem léků nebo potravin, konkurencí s hospodářskými zvířaty, politickými nepokoje a změnou klimatu. Pro zvíře v Somálsku neexistuje žádná vyhrazená rezerva.

Hirola (Beatragus hunteri)

Hirola je druh antilopy roamingu na hranici Somálska a Keni. Upřednostňuje otevření travnatých rovin a krmení trávou, specializující se na nově vyklíčenou vegetaci. Zvíře migruje důsledně ve snaze o novou vegetaci. Srst hiroly je písčitá s dlouhým nosem, ušima a nohama a krátkým krkem. Kolem očí jsou bílé obočí a má dva dlouhé zakřivené rohy používané k obraně. Hirola je velká antilopa a pohybuje se ve skupinách mezi 5 a 40 jedinci. Samci jsou teritoriální a chovají ve stádě asi 7 až 8 samic. K chovu dochází mezi březnem a dubnem a samci po odchýlení ostatních dominantních mužů, většinou ve věku 3 nebo 4 let. Populace hirola byla vážně klesající v důsledku hospodářské soutěže, nemocí, ztráty stanovišť a predace.

Somálský divoký pes (Lycaon pictus somalicus)

Somálský divoký pes je poddruhem větších druhů afrických divokých psů. V Somálsku, zvíře obývá polořadovka-pouštní a kamenité pouště stanoviště. Srst zvířete je hrubá a je menší než poddruh divokých psů východní Afriky. Po 377-389 dnech samice porodí jednu mladou. Ve volné přírodě má zvíře životnost 20 let. Je neustále ohrožován jinými zvířaty a lidskou činností.

Výzvy ochrany přírody v Somálsku

Občanská válka v Somálsku měla nepříznivý dopad na ochranu přírody. Ztěžuje provádění politik v oblasti ochrany a omezuje úsilí příslušných institucí a agentur. Vysídlení lidí způsobilo usazení uprchlíků v oblastech dříve obývaných volně žijícími živočichy. Činnosti těchto skupin lidí, jako jsou pastvy na hospodářských zvířatech, a zemědělství vedly ke ztrátě stanovišť.

Somálské ohrožené savceOdborný název
Somálský divoký prdel

Equus africanus somaliensis
Hirola

Beatragus hunteri
Somálský divoký pes

Lycaon pictus somalicus