Takin fakta - zvířata Asie

Takin (Budorcas taxicolor) je druh antilopy, který se nachází především v himalájských horách Asie. Existují čtyři poddruhy takin a jsou to zlatý takin nebo Shaanxi takin (B. t. Bedfordi), Bhutan takin (B. t. Whitei), Mishmi takin (B. t. Taxicolor) a sichuan takin nebo tibetský takin (B. t. tibetana) . V minulosti, Ovibovini kmen umístil takin spolu s muskox, ale nedávný mitochondriální výzkum ukázal, že zvíře je blízko příbuzné Ovis (ovce). Vzhledem k fyzickým podobnostem takina s muskoxem je zvíře dobrým příkladem konvergentního vývoje. V Bhútánu je takin národním zvířetem. Níže jsou uvedena některá fakta o takinu.

4. Fyzický popis

Takin má krátké nohy, které jsou podepřeny velkými kopyty, které jsou dvouprsté. Zvíře má podsadité tělo s hlubokým hrudníkem; má také velkou hlavu s výrazným dlouhým klenutým nosem. Jak muž tak žena takin mají malé rohy asi 12 se posunuje souběžně s jejich lebkami před otočením nahoru v ostrém bodě. Takin má dlouhou bílou barevnou chlupatou srst s tmavým proužkem podél hřbetu. Podle zpráv, muž takin je obvykle větší váží kolem 660 k 770 librám, zatímco ženy váží mezi 550 k 660 librám. Takin stojí 63 až 87 palců v hlavě a délce těla.

3. Dieta

Takin se živí širokou škálou vegetace včetně různých trav a listů spolu s bambusovými květy a výhonky. Zvířata mohou snadno stát na zadních nohách, aby dosáhly vyšší vegetace; většinou se živí v časných ranních a pozdních odpoledních hodinách. Skupiny takin mohou být viděny kempování u místa ložiska nerostu pro dny protože sůl je nezbytná součást jejich stravy.

2. Stanoviště a oblast

Takin je často nalezený ve skalnatém travnatém porostlém alpském území a zalesněných údolích ve výškách mezi 3, 280 nohami a 1, 463 noh nad hladinou moře. Tento druh lze přirozeně nalézt v Bhútánu, Myanmaru, v severozápadní Indii a v Číně a lze je nalézt také v Roger Williams Park, San Diego a Minnesota Zoos. Kvůli jejich stanovištím, takin překrývá se v rozsahu s několika potenciálně nebezpečnými přírodními predátory takový jako leopard, asijský černý medvěd, a více zřídka s šedými vlky, tygry, dholes, a leopardi sněhu. Údajně, tam byly zprávy o tom, jak oba vlci a medvědi kořist na takin, a to je pravděpodobnější kvůli oportunistické povaze obou predátorů. Sněžný leopard je jediným potvrzeným predátorem druhu takin. Vzhledem k jejich velikosti jsou však dospělí takin méně náchylní k predátorům. Lidé jsou primárním dravcem zvířete, protože jsou loveni pro své maso a kožešiny.

1. Chování

Takin existuje v malých rodinných skupinách asi 20 zvířat. Starší muži však mají tendenci žít v samotě od zbytku. V letních měsících se ve vysokých nadmořských výškách na horských svazích scházejí stáda téměř 300 kusů. Zvíře se vyskytuje ve velkých stádech v oblastech s horkými prameny, solnými olizy a příznivými krmnými místy. Páření zvířete nastane mezi červencem a srpnem, a období těhotenství je osm měsíců kde jeden mladý druh zvířete je narozen. Zvířata dávají přednost slunným místům při východu a zalesněných oblastech během zimy, a tak migrují z horních na nižší pastviny. Takin má zřetelný kašel, který používají k tomu, aby se navzájem upozorňovali, když cítí nebezpečí, nebo když je porucha. V tomto případě, zvířata běh pro krytí v hustém podrostu takový jako bambusové houštiny a maskování sebe tím, že leží na zemi.