Tapír fakta: Zvířata světa

Tapír je býložravý savec připomínající prase nebo divoké prase s krátkým, hrudním hřbetem. Nicméně, to je více blízko příbuzné koním a nosorožcům než prasata a prasata. Slovo „Tapir“ je domorodé brazilské slovo, které znamená „tlustý“ a odkazuje na povahu kůže zvířete. V Indonésii se zvíře nazývá „badak“, což je podobné slovo pro rhino, zatímco v Thajsku se nazývá „P'som-sett“, což znamená „směs je hotová“, která odkazuje na víru, že Tapir byl vytvořen ze zbytků jiných zvířat. . Tapír se objevuje v pěti druzích. Čtyři druhy jsou ve Střední a Jižní Americe, zatímco pátý druh je v Asii.

Fyzický popis

Velikost Tapir závisí na jeho typu, ačkoli většina z nich je asi 6, 6 stop dlouhá a stojí asi 3 stopy vysoko na rameni. Zralý tapír váží 330 až 700 liber. Má kulaté tělo, krátké nohy a strnulý ocas připomínající hrochy. Uši jsou oválné a bílé, zatímco oči jsou poměrně malé. Přední noha má čtyři prsty, zatímco zadní noha má tři prsty. Nejvýraznějším rysem tapírů je čenich, který je pružný jako sloni. Kmen je jeho horní ret a nos a používá se k uchopení věcí, jako je kmen slona. To může také používat kmeny k trhat listy a ovoce.

Strava

Tapír je býložravec s dietou složenou z ovoce, bobulí a ovoce. Krmí se v nabídce, mladé vegetaci a ovoci. Tráví většinu svých hodin chůze a sleduje stopy nebo opotřebované cesty jiných tapírů při hledání prvotřídní vegetace a zavlažování. Prochází s čenichem na zemi při hledání potravy. Mohou se také ponořit na dno zavlažovací díry, aby jedli vegetaci ve spodní části díry. Tapír může spotřebovat až 85 liber vegetace za jediný den.

Lokalita a rozsah

Tapíry se nacházejí v džunglích a lesních oblastech jižní a střední Ameriky a jihovýchodní Asie. Většina z nich se nachází v Mexiku, Venezuele, Brazílii a Paraguayi. Žijí v oblastech s dostatečným zásobováním vodou a dostatek vegetace pro svou stravu. Ukrývají se v hustém podrostu lesa nebo vody. Tapíry využívají tlustou vegetaci jako úkryt před jakýmkoliv nebezpečím a většinu dne tráví spaním v křoví. Oni jsou také obyčejní ve vodních zdrojích takový jako břehy řeky s dostatkem vegetačního krytu kde oni mohou získat jejich jídlo.

Chování

Tapíry jsou společenská stvoření. Pásou se ve skupinách zvaných svíčky a nevykazují žádné složité vztahy. Většinu svého času tráví ve vodě a kolem vody a útočiště před dravci a ochlazováním při vysokých teplotách. Oni také se ponoří pod vodou dovolit malým rybám vybrat parazity z jejich těl. Jsou plaché, ale mohou se bránit pomocí silných čelistí. Navzdory velikosti těla, Tapir může běžet velmi rychle, když si všimne nějakého nebezpečí.

Reprodukce

Tapíři mají dlouhé období těhotenství asi 13 měsíců, které porodí jen jedno dítě najednou. Tele může stát pár hodin po narození a váží asi 22 liber při narození. Telata připomínají hnědý a béžový pruhovaný meloun na noze, který pomáhá v maskování. Tele dosahuje sexuální zralosti ve věku tří až pěti let, přičemž žena zraje brzy.