Tučňáci Antarktidy

Sedm druhů tučňáků obývá zemi a vodu v a kolem zamrzlého kontinentu Antarktidy. Tito letečtí ptáci, kteří jsou známí svým vzhledem ve smokingu a brouzdáním chůze, jsou hlavní atrakcí pro turisty, kteří se odváží prozkoumat extrémní kontinent. Nicméně, s globálním oteplováním a změnou klimatu, biotop těchto jemných, sociálních ptáků je v ohrožení. Zde se snažíme prozkoumat životy těchto druhů tučňáků z Antarktidy a jejich charakteristické rysy.

7. Tučňák skalní -

Rockhopper tučňáci jsou malé velikosti tučňáků odlišuje od jiných druhů tučňáků jejich červené oči, růžové webbed nohy, pomerančový zobák a černé a žluté špičaté peří hlavy. Tři poddruhy těchto tučňáků se nacházejí v širokém rozmezí od Antarktidy po Jižní Atlantik a Indický oceán. Krmeny a korýši tvoří stravu masožravých ptáků. Chobotnice a myctophid ryby jsou také občas loveny tučňáky rockhopper. Tato zvířata se mohou potápět 330 metrů pod hladinou moře při hledání kořisti a mohou zůstat v moři několik dní v období lovu.

6. Tučňák makaronský -

Tučňák makaronů má rozsáhlou distribuci, která se nachází od Antarktického poloostrova až k subantarktickým regionům. Tyto tučňáci se snadno odlišují žlutým hřebenem. Jejich peří hlavy a horní části těla je zřetelně tmavé, s ostrým kontrastem proti bílému podkladu. Korýši, hlavonožci a ryby jsou pro tyto mořské ptáky primárním zdrojem potravy. Tyto tučňáci z Antarktidy zaznamenali prudký pokles počtu od posledních několika desetiletí. Tento pokles populace spustil IUCN klasifikovat tučňáky jako zranitelné. Nezodpovědné rybolovné činnosti a změna klimatu drasticky snížily zdroj potravy tučňáků makaronů, což má nepříznivý dopad na populace těchto tvorů.

5. Tučňák královský -

Král tučňák je velký druh tučňáka, který se množí na subantarktických ostrovech v jižním oceánu. Tito tučňáci se velmi podobají tučňákům císaře. Jsou vysoké 70 až 100 cm a samci jsou o něco větší než samice. Na rozdíl od tučňáků císaře, kteří mají bílou lícní náplast, zdobí širokou lícní náplast, která je oranžová. Jako tučňáci císaře, tučňáci krále mají žluto-oranžové peří v horní části hrudi. Tyto tučňáci se primárně živí malými rybami a chobotnicemi a mohou se potápět více než 980 metrů pod vodou při pálení. Orcas a tuleni často předcházejí na dospělých tučňáků, zatímco mořští ptáci se živí mláďaty a vejci těchto tučňáků.

4. Gentoo tučňák -

Dalším druhem tučňáků antarktických, gentoo jsou třetím největším druhem tučňáků a nejrychlejším plavcem pod vodou mezi všemi tučňáky. Široký bílý proužek ve tvaru kapoty přes hlavu hlavy tučňáků gentoo pomáhá snadno odlišit jejich druhy od jiných druhů tučňáků. Oni také mají delší a prominentnější ocas než nějaký jiný druh tučňáka. Gentoos se živí krillem a rybami a je zase kořistí leopardí pečeti, kosatek a lachtanů. Bohužel, gentoo tučňáci jsou klasifikovaní jak blízký ohrožený IUCN kvůli rychlému poklesu v některých populacích těchto tučňáků.

3. Tučňák císařský -

Tučňáci císaři jsou nejvyšší a nejtěžší mezi tučňáky a jsou endemickými tučňáky z Antarktidy. Tyto tučňáky váží mezi 25 a 44 kg a jsou vysoké asi 122 cm. Mohou být identifikovány na základě své velké velikosti, černé hřbetní plochy a hlavy, bledě žlutého prsu, bílého břicha a náplasti, které jsou jasně žluté barvy. Korýši, hlavonožci a ryby tvoří dietu tučňáků císaře. Mohou se ponořit do hloubky 1 755 stop a zůstat pod vodou po dobu 18 minut. Pevné kosti, jedinečně strukturovaný hemoglobin a schopnost redukovat metabolismus umožňuje tučňákům ponořit se do takových velkých hloubek. Tyto tučňáci z Antarktidy jsou jediní, kteří se chovají během zimy na zmrzlém kontinentu.

2. Tučňák Adelie -

Tučňáci adelie jsou tučňáci střední velikosti s výškou od 46 do 71 cm. Bílý prsten obklopující oči těchto antarktických tučňáků pomáhá odlišit je od jiných druhů. Krill, chobotnice a stříbrná rybka jsou jejich hlavní jídlo. Skuas, leopardí pečeti a kosatky jsou dravci mladých a dospělých tučňáků Adelie. Tučňáci Adelie jsou klasifikováni jako Blízko ohroženi IUCN, i když sčítání tučňáků provedené v roce 2014 ukázalo, že počet těchto tučňáků se ve srovnání s předchozím sčítáním významně zvýšil. Změna klimatu je pravděpodobně největší hrozbou, jíž čelí tučňáci.

1. Tučňák chinstrap -

Tučňák chinstrap lze snadno identifikovat díky přítomnosti tenkého černého pásku pod hlavou, který mu dává vzhled přilby připoutané pod bradou. Tyto tučňáci antarktické mají cirkulární distribuci a celosvětovou populaci kolem 8 milionů. Tučňáci chinstrap obvykle plavou 80 km pobřežní denně krmit pro krill, krevety, chobotnice a ryby. Leopardí pečeti jsou hlavními predátory těchto tučňáků.