Zlatý lev Tamarin Fakta: Zvířata Jižní Ameriky

Tamarin zlatý, známý také jako Zlatý kosman, je endemický pro pobřežní atlantský les v oblasti Brazílie. Je to opice nového světa a je uvedena jako ohrožená. Odhaduje se, že asi 3 500 jedinců tohoto zvířete ve volné přírodě. Tamarin zlatého lva se nyní snaží přežít v několika lesních lokalitách svého původního sortimentu kvůli vysokým mírám odlesňování, k němuž došlo v průběhu let.

Reprodukce

Až do roku 1970 byl zaznamenán trend v reprodukci populace tamarinu zlatého lva, což bylo velmi nepohodlné, což značně ovlivnilo růst populace tohoto vzácného druhu. Ve věku 16 až 20 měsíců se tamarin zlatého lva stává pohlavně dospělým. Jako sezónní chovatelé nese zlatý lev tamarin obvykle své vrhy v červenci a listopadu během mírného pásma v Brazílii. Změna v socio-sexuálních interakcích zvířete mezi různými pohlavími nastává, když samice dosáhnou 2-3 týdnů v cyklu estru. Vyskytuje se zastřihování a neustálá interakce a čichání tamarinu zlatého lva se zvyšuje jako vrchol estrusového cyklu. Dokumentovaná doba těhotenství je 130-145 dnů. Dávat narození 1-3 mladým je normou, když váží téměř 20z. S tím, že muž vždy trvá na odchovu mláďat, trvá období odstavení maximálně tři měsíce.

Chování

Tamarin zlatého lva rád zůstane blízko se svými rodinnými příslušníky a cestuje v zvládnutelných skupinách 2-8 osob. Jsou agilní a aktivní, vždy pobíhají, skáčou a skákají ze stromu na strom. Když jsou tamaríni v klidovém stavu, normálně skládají prsty dovnitř pro vynikající podporu, zatímco se drží na různých větvích. Pohybem očních víček, chlupatých hlav a očí, tamaríni vyjadřují své emoce a komunikují mezi sebou. Zapojení do vzájemného péče umožňuje zlatému tamarinovi vždy se starat o krásnou srst.

Lokalita a oblast

Tamaríni zlatého lva sídlí v hustých lesních oblastech se stromy a vinnou révou. Většinou se nacházejí v okolí Rio de Janeira v brazilském pobřeží Atlantského oceánu. Tato vysoká vlhkost v této oblasti nabízí tamaríny krásné bujné vegetace, která je přibližně 30 až 90 metrů od země. Aby se chránili před dravci, tamaríni obvykle spí ve stromových dírách, které jim v noci nabízejí teplo.

Strava

Prostřednictvím mikromanipulace vyhledává tamarín zlatého lva normálně štěpky, štěrbiny a bromeliady mezi jinými úkryty, aby našel svou kořist. Je známo, že jsou všežravé, takže kromě zkoumání různých oblastí pro živou kořist se živí žvýkačky, květy, šťavnatými listy a nektarem. Když umístil v zoo, oni jsou normálně daný marmoset dieta sestávat z marmoset želé, mealworms, opice chow, a ovocné řezy.

Fyzický popis

Tamarinův samec zlatého lva je znatelně větší než jejich ženské protějšky, ale oba mají podobnou délku života 10-12 let. Tyto tamaríny jsou jedním z nejvzácnějších a nejpozoruhodnějších pozemních savců na světě díky jejich hedvábným zlatým vlasům, odkud pochází jejich jméno. Lesklá zlatá srst pokrývá většinu částí těla a jejich tváře jsou převážně nahé. Některé tamaríny mají hnědé nebo černé zbarvení srsti na ocase a předních tlapkách. Tamarin zlatého lva nemá opoziční palce na kratších předních končetinách a delších zadních končetinách. Jejich špičáky jsou viditelně delší než řezáky.